martes, 23 de julio de 2024

TENIU DADES DE L’AUTOR DEL XALET DE LA SOCIETAT DEL CANAL D’URGELL?. MOLLERUSSA. EL PLA D’URGELL.

 

No trobava dades de l’autor de l’edifici de planta rectangular que presenta una distribució simètrica en tots els seus components, al  Carrer Ferrer i Busquets, 2; Av. del Canal de Mollerussa, al Pla d’Urgell que retratava la Montserrat Macià i Gou (Vilanova de Bellpuig, octubre de 1962) l’any 1919.

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/82830


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/14817

S'organitza en tres crugies representades a la façana, on la crugia central sobresurt de les laterals en la façana oest, i la crugia nord per la façana est, adquirint així més importància. La separació dels diferents nivells queda reflectida a la façana mitjançant la utilització d'impostes motllurades. D'aquesta manera la separació de la planta, el pis i les golfes queda ben palesa.

La planta baixa de la façana principal està composta d'una porta i una finestra de grans dimensions a cada banda. A la planta primera hi ha tres balcons, el central amb barana de pedra i els altres dos amb una destacable barana de ferro forjat de formes ondulades. Les obertures de la planta baixa i primera presenten arcs rebaixats, mentre que a les golfes hi ha dues finestres geminades amb mainell d'arc de mig punt peraltat.

A la part superior, i sortint de les façanes laterals, hi ha un cos rectangular amb coberta a tres aigües. La inclinació és pronunciada, corbant-se als extrems. Tot el perímetre de la coberta té una forta barbacana decorat amb placa plana i cabirons de fusta.

Podem excloure com a possible autor al Domingo Cardenal Gandasegui (Vitoria-Gasteiz, 4 d'agost de 1825 - Barcelona, 9 de febrer de 1901), que dissenyava la  Casa del Canal d'Urgell https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4039

Ens agradarà tenir noticia de l’autor  a l’email  castellardiari@gmail.com

Per als catalans la correcta documentació del Patrimoni Històric és un imperatiu ètic.

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario