sábado, 20 de julio de 2024

QUINA DE LES ADVOCACIONS DE SANT ANTONI ES VENERAVA A LA MASIA EL RAURELL DE QUAR?. EL BERGUEDÀ JUSSÀ.

 

Rosa Serra Rotés (Puig-reig, 1958) retratava  el Raurell, al terme de la Quar, al Berguedà jussà.



https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/1512

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/64229

Masia Documentat  des del 1252. amb una gran torre quadrada del segle XVII.

El Raurell està documentat com a possessió del monestir de Sant Pere de la Portella.

La parròquia de Sant Maurici de la Quar era situada a les terres del Raurell, conegut primerament amb el nom de mas Quadres, nom mantingut fins el segle XV. Pagaven al monestir de la Portella les rendes de la "tasca" per un casal, i la "quintana" per un camp.

Al segle XV la pubilla de les Quadres es casà amb un Raurell (procedent de la Plana de Vic), que imposà el seu cognom. Durant tretze generacions l'hereu del Raurell ha portat el nom d'Antoni.

La masia fou ampliada al segle XVIII i patí les conseqüències de les guerres Carlines, principalment la de 1873, i de l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco conta el govern LEGITIM i DEMOCRÀTIC  de la II República, que els historiadors feixistes batejaven com “ la Guerra Civil”, i algunes jerarquies nacional catòliques , com “ CRUZADA" . L'església de la masia del Raurell , advocada a Sant Antoni,   és obra del segle  XVII (1640)  , ens agradarà tenir noticia de l’advocació, l’Abat?,  el de Pàdua?. Ho demanaren al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), també si en tenen fotografies del interior

Ens agradaria rebre un exemplar dels Goigs, si existeixen a l’email castellardiari@gmail.com

 Documentar de forma rigorosa el Patrimoni històric de Catalunya és un imperatiu ètic per als catalans, recordeu allò de "qui perd els orígens perd identitat", el REINO no durarà eternament,  les tensions entre els " caïnites"  així ho fan pensar.  

Que  Sant ANTONI   i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  quartencs ,   font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario