jueves, 18 de julio de 2024

TORRE DE FUSILEROS. CANFRANC. OSCA. L’ARAGÓ.

 

Jaume, Oliveras i Brossa(  1877-1957) retratava abans de l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM I DEMOCRÀTIC de la II República,  Vegetació i riu en primer terme i al fons la Torreta de Fusileros, Canfranc, Osca,Aragó


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceco/id/8252/rec/2511

https://cesbor.blogspot.com/2024/06/recordando-don-jose-san-gil-y-villanueva.html

Llegia que José San Gil y Villanueva (    1848   +  8 de octubre de 1882 ) casat en segones núpcies amb Maria de les Mercedes d'Otal i Claramunt (n. Almudévar, 24 de setembre de 1853 -18 de novembre de 1937), V marquesa d'Artasona  i III comtessa de Ruiz de Castilla , Capità d’Enginyers, l'any 1877 va dissenyar un projecte per a la construcció de dues torres fuselleres situades a la rereguarda del fort projectat a Coll de Lladres.

 El projecte es va aprovar per Reial Ordre de 19 de març de 1878 i va començar la construcció de les dues torres l'any 1879. Actualment només en queda una ja que la que es va ubicar a Los Arañones va desaparèixer el 1910 quan es va construir la boca del túnel ferroviari.

La torre de Fusileros en finalitzar la seva construcció tenia capacitat per a una guarnició de 25 homes, pati d'armes cobert i comptava amb cambra per a oficial, infermeria, calabós i llenyera.

L'edificació té una planta el·líptica, fossat perimetral, que se salvava mitjançant pont llevadís, cosa que li concedeix una gran resistència al setge i quatre plantes al voltant d'un pati central. Tot el conjunt adquireix un aspecte medieval.

L'edifici fortificat presenta a l'exterior tres galeries amb espitlleres, la central emmarcada per una galeria d'arcs vistosa.

Amb motiu de l'ampliació de la carretera, cap al 1990, es va pensar traslladar-la pedra a pedra a Jaca, la reacció dels veïns de Canfranc  però, va aconseguir que es conservés a la seva ubicació original.

Posteriorment restaurada i oberta al públic, sol albergar a les seves instal·lacions exposicions de pintura, escultura, fotografia i altres activitats culturals com conferències i tallers.

Actualment la Torre de Fusileros de Canfranc dóna la benvinguda als viatgers  a la seva entrada a la Comunitat Autònoma  Aragonesa

L'any 2006 és declarada Bé d'Interès Cultural.

La condició de prevere de Jaume, Oliveras i Brossa, no li evitava que el seu Fons Fotogràfic fos tractat de forma vandàlica aprofitant la digitalització, sens dubte però, li permetia conservar la vida



Ningú podia preveure aleshores ,  l’auge dels “ caïnites”  ni a l’Aragó, ni arreu del món.


No hay comentarios:

Publicar un comentario