miércoles, 30 de agosto de 2017

CASA CONSISTORIAL DE CARDEDEU. VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

Tornava a Cardedeu - no proveu de traduir el nom a la llengua castellana, mal dita ‘ cristiano’ , ni busqueu estranyes derivacions del topònim, Cardedeu certament ha fet córrer rius de tinta, el diccionari català valència balear ens diu ; d’etimologia incerta, sembla probable que sigui compost de car (=quer) de dèu, que significaria ‘penyal de font’. És inadmissible fonèticament l'etimologia proposada per Balari Oríg. 214, que suposava que Cardedeu venia d'una suposada forma llatina *quercitulum, derivada de quercus ‘alzina’ -, pretenia alhora que comprar ‘borregos tous’ a la Pastisseria Ricós, al numero 112 de l’ Avinguda del Rei en Jaume, retratar alguns dels bellíssims edificis que s’han conservat dempeus malgrat el tsunami d’estultícia i corrupció que assolava Catalunya d’ençà de la victòria militar dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República

En relació al patrimoni històric i/o artístic Cardedeu ha fet passos positius si més no per documentar-lo :
https://www.diba.cat/spal/inventari_cardedeu

Retratava la Torre Lligé és un dels edificis emblemàtics i característics de Cardedeu, seu actual de l'Ajuntament des del 1953. A la que havia dedicat un post l’any 2013 :
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2013/02/la-torre-llige-de-cardedeu.html

La torre original era residència de la família Lligé, polític i estiuejant a Cardedeu.

CASA

Va ser construïda el 1890, segons projecte de l'arquitecte Adrià Casademunt Vidal ((1857-1922). Conserva l'aspecte de casa d'estiueig, amb la torre mirador i una important terrassa balustrada oberta a la plaça, que en planta baixa forma uns porxos amb arcs de mig punt. Interiorment ha estat modificada per a dependències municipals, però cal destacar la Sala de les Columnes, antic menjador de la casa i actual sala de plens, on a més, s'hi celebren els casaments civils.

Cardedeu s’ha de plantejar seriosament aprofitar el seu patrimoni històric i artístic, hi ha mesures senzilles com confegir petites fitxes que col•locades a cada edifici expliquin breument al turista l’època en que s’aixecaven i qui en va ser el promotor, l’autor ,...., oferint alhora per als que tinguin més interès rutes guiades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario