miércoles, 27 de septiembre de 2017

L’ADVOCACIÓ DE LA CAPELLA DE LA MASIA CABALLOL/CAVALLOL A LA PARRÒQUIA DE MADRONA ÉS LA PURÍSSIMA CONCEPCIÓ DE MARIA?. PINELL DES ÉGLISES. EL SOLSONÈS. LLEIDA. CATALUNYA

Imagino que una bona part dels lectors, i la immensa majoria dels que compartim la passió pel patrimoni històric i/o artístic compartiran l’afirmació que feia en ocasió d’una entrevista en un mitjà digital :
"Tot està descobert però no tot és accessible"
http://www.lactual.cat/cat/notices/2017/02/-tot-esta-descobert-pero-no-tot-es-accessible-24363.php

Abans de fer una sortida / excursió , tinc el costum de cercar informació de la meva destinació en llocs com :

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=17495

http://www.pinelldesolsones.cat/wp-content/uploads/2015/01/Cat%C3%A0leg%20de%20masies%20i%20cases%20rurals.pdf

I per descomptat en el treball que altres persones han fet abans :

http://mdc.cbuc.cat/cdm/search/collection/bcsalvany/searchterm/SOLSON%C3%88S/mode/all/order/title/page/2

http://esglesiesdelsolsones.blogspot.com.es/2013/04/capella-la-purissima-01.html

...

Advertia a la dita masia Cavallol pel Patrimoni Gencat,i Caballol al Catàleg de masies, una discordança quan a la denominació, si atenem la tesis de Mossèn Antoni Bach i Riu ( Berga, 1907 + Solsona, 31 d’octubre de 2014), al que el Solsonès i Catalunya, li deuen un reconeixement pel seu excel•lent treball, que el nom prové de la designació Cabaler, com es denominava al fills que no eren hereus, i als que els pares els donen algun cabal perquè puguen negociar i fer-se un patrimoni., en alguns documents apareix com Cabalot o Cabaiol, en català el sufix OT té en general un sentit augmentatiu, encara que en alguna ocasió es fa servir de forma despectiva.

Patrimoni Gencat en explica que adossada a la masia hi ha una capella ( advocada a la Puríssima ) , entenem que fa referència a la Puríssima concepció de Maria, encara que demanarem confirmació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ); de planta rectangular i està adossada per un dels seus costats curts. La porta d'entrada es troba en un dels costats llargs; és rectangular i per sobre hi ha una petita obertura circular. A l'interior hi ha una volta de guix amb llunetes pintada. Al peus hi ha un cor a un nivell superior.

La masia apareix citada al segle XI, i pensem que la capella correspon a les construccions del segle XIX , fetes amb ‘ els diners d’Amèrica’


Fotografia de Lluís Codina Vilà / http://esglesiesdelsolsones.blogspot.com.es/2013/04/capella-la-purissima-01.html

Catalunya en matèria de documentar el patrimoni històric i/o artístic té encara molta feina a fer, aquest retard i/o incúria, per dir-ho de forma col•loquial, tenia la seva lògica durant la dictadura franquista, atès l’odi visceral que el sàtrapa sentia vers Catalunya i la seva llengua i cultura, passats més de 40 anys des de la seva ‘mort oficial’, i vivint en una ‘democraciola’ semblava que si més no a Catalunya es faria alguna cosa per recuperar aquesta part de la memòria històrica, val a dir que amb honroses excepcions els ‘ demòcrates catalans de tots els colors’ no consideren el patrimoni històric i/o artístic com un tema ‘important’, i la majoria dels ajuntaments no disposen encara d’un Catàleg de patrimoni, un grup reduït a la província de Barcelona mitjançant la Diputació provincial ha elaborat i publicat Mapes de Patrimoni que pateixen en general de força mancances, la resta gràcies a Patrimoni Gencat disposen d’un petit recull, sovint no actualitzat i com en el cas dels Mapes de Patrimoni amb força mancances.

L’excusa més repetida és la dificultat real que existia ‘ en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República ‘, episodi vergonyant que els ‘guanyadors’ qualifiquen de ‘guerra civil’, i la jerarquia de l’església de l’època batejava com ‘Cruzada’ ; a l’any 2017, quan fa més de 40 anys de la mort del sàtrapa, ‘oficialment’ a Madrid el 20 N de 1975, l’argument és manifestament groller i per dir-ho de forma ‘políticament correcta’ absolutament fals.

El feixisme tenia vers Catalunya un política clara, l’anorreament. El cleptofeixisme ara i avui , continua fidel a aquella ‘politica’; l’adveniment de la ‘democraciola’ i la subsegüent aparició de partits que es reivindiquen com a catalans i democràtics, feia pensar en que s’adoptarien ràpidament mesures per corregir aquelles ‘politiques’.

Constatar que no ha estat així és un exercici de realisme pràctic; discursos insistint en l’amor a Catalunya, molts, masses ; accions concretes poques, i en una majoria de poblacions de Catalunya, dissortadament cap.

Advertim en la relació d’edificis religiosos del Pinell des Églises, alguna possible duplicat :

Sant Tirs / Sant Sentís
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2012/07/sant-tirs-en-terme-de-pinell-de.html

Sant Mamet / Sant Cosme i Sant Damià de la masia Codina. Parròquia de Madrona
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2017/09/identifiqueu-com-sant-cosme-i-sant.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Pinell des Églises té un riquíssim patrimoni que amb una mínima inversió, bàsicament incorporar en els rètols que indiquen les masies, el símbol de l’església i en el seu cas la possibilitat de visitar-la, comportaria un significatiu augment de les visites, i de retruc lògicament una major necessitat de serveis que permetrien garantir la pervivència de persones que no tinguin com a primera ocupació l’agricultura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario