viernes, 18 de septiembre de 2020

CASA DEL MARQUÈS DE DOU. RIPOLL. EL RIPOLLÈS

 

Lluís Marià Vidal i Carreras (Barcelona, 6 de juny de 1842 - 10 de gener de 1922) retratava la Casa Alòs,  coneguda com la casa del marquès de Dou, la Casa Dou o el Casino vell,  un edifici a cavall entre l'estil modernisme i el noucentisme ubicat a la Plaça Gran de Ripoll, projectat per l'arquitecte Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Osona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966 l'any 1908.



A les façanes exteriors combina de forma elegant i equilibrada els elements modernistes -com la torre amb esgrafiats o les obertures curvilínies amb ús de mosaic i maó-, i la simplicitat característica del noucentisme. A la torre hi ha escenificacions d'un ós tant als esgrafiats com al parallamps. L'establiment d'una fàbrica i botiga de fideus a la planta baixa féu que popularment fos i encara sigui coneguda com a cal Fideuer.


 L'edifici consta de planta baixa, dos pisos i unes golfes amb finestres seguides, com una reinterpretació del model medieval de casa amb golfes semiobertes, molt freqüent a l'època modernista. Diversos elements reforcen la cantonada: els dos portals situats a cada costat, el joc dels tres finestrals, dos amb un balcó i el tercer més ample, les tres finestres del segon pis, la xemeneia que transcorre per la façana com un prisma de maó, el teulat a dos vessants que es deixa veure en aquesta part de l'edifici –la resta de la coberta té un ràfec- i la torreta de remat.


 El maó és utilitzat com a material decoratiu que emmarca els portals i les finestres, a sobre d'un arrebossat de color blanc. La part superior de la torre conté ferro forjat i esgrafiats. Es tracta d'un edifici molt mesurat, de decoració gens exuberant, que es pot qualificar de modernista sobretot pel tractament volumètric i compositiu: l ‘asimetria, el reforç de la cantonada i el tractament de l'edifici com un volum global i no com un pla de façana.


No em quedava clar qui va ser el promotor/a :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Marquesat_de_Dou


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l‘email castellardiari@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario