martes, 2 de febrero de 2021

ARTEDÓ I LA SEVA ESGLÉSIA PARROQUIAL ADVOCADA A SANT VICENÇ. ALÀS I CERC. L’URGELL SOBIRÀ.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


M’enviava fotografies de l’església parroquial d'Artedó advocada a Sant Vicenç, PATRIMONI Gencat ens diu que  consta d'una sola nau construïda segons la mateixa orientació del desnivell que fa el vessant on s'assenta la població. Adossada a l'oest trobem la sagristia, també de planta rectangular i sobre la qual hi ha el cor.




 A. Moras la retratava l’any  1983




Hem demanat a Patrimoni Gencat – que no fa constar A. Moras, en la llista d’autors - ,  a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , al Bisbat d’Urgell,..,  DE MOMENT SENSE   RESPOSTA  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.


L'església es presenta com un espai de planta central, més o menys quadrangular, cobert amb volta d'aresta a la qual s'obren quatre capelles orientades en sentit cruciforme a través de quatre arcs torals en arc de mig punt. En una d'elles hi ha l'altar major.

 

Els arcs de l'interior de l'església presenten motllures de secció quadrangular que es desenvolupen a partir de frisos de secció de quart de cercle.

 

La il·luminació natural de l'església s'aconsegueix a través de tes obertures practicades sobre el mur de migdia, una d'elles, la central i la més gran, de forma semicircular, i les altres dues que la flanquegen, coronades en arc de mig punt, que estan decorades amb vidres de colors.

 

La porta d'accés al temple s'obre a la base del campanar de torre situat a la cantonada nord-oest del temple. Aquesta presenta una llinda, amb dovelles de granit que formen una motllura, amb la següent inscripció: ORTODO Y Cª BESOLI Ror + 1903.

 

El campanar de torre de l'església de Sant Vicenç d'Artedó és de planta quadrada amb tres motllures horitzontals. A la part superior, on trobem les campanes, hi ha quatre obertures d'arc de mig punt. La coberta és plana i originàriament presentava merlets.

 

Els paraments interiors del temple estan arrebossats i a l'exterior són de carreuons toscament desbastats i grans carreus quadrangulars a les cantoneres. Part d'aquests carreus podria venir de l'església vella d'Artedó. A la part baixa del campanar trobem un carreu amb la inscripció JOAN DOLZA 1684 que demostra aquest reaprofitament.

 

La coberta del conjunt és de llosa, a triple vessant en el cas de l'espai central de culte i de doble vessant en la sagristia.


A inicis del segle XX es construeix el nou temple segons el projecte de l'arquitecte Calixte Freixa i Pla (Berga, 1843 - Llívia, 24 de febrer de 1920)  i s'aprofitaren materials de l'antiga església.

 

La nova església fou inaugurada pel bisbe Joan Josep Laguarda i Fenollera (València, 22 d'abril de 1866 — Barcelona, 4 de desembre de 1913) el 22 de gener de 1903, quan encara no s'havia acabat el campanar.

 

Actualment l'església parroquial de Sant Vicenç d'Artedó està supeditada a l'església parroquial de Sant Esteve d'Alàs.


Artedó, popularment anomenat Ortedó, és una població del municipi d'Alàs i Cerc de la comarca de l'Urgell  sobirà. Segons Joan Coromines i Vigneaux el topònim Artedó o Ortedó prové del mot bascoide arte-dun que significa "ple de roures verds". És a 1.166 metres d'altura a la falda del puig de Sanatge al vessant septentrional de la serra del Cadí. El poble havia format part de l'antic terme municipal de Cerc, annexat al d'Alàs i Cerc el 1970. Anteriorment, fins al segle xix, Artedó n'havia estat el cap municipal, al qual també donava nom.




 Des de l'any 2007 s'hi organitza anualment el Festival Picurt, una mostra de cinema de muntanya.


El Jordi Vila Juncá, retratava també l’edifici que havia acollit l’escola, i que acull avui activitats de caire social.




No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.


 http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/11/sant-vicenc-dartedo-alas-i-cerc-alt.html


Ah!, la parella romànica havia visitat Artedó, i no se’n va recordar de preguntar on estava l’escola abans de la dictadura franquista.


No hay comentarios:

Publicar un comentario