martes, 18 de mayo de 2021

SANT JULIÀ D’UIXOLS. CASTELLTERÇOL. EL MOIANÈS.

Preníem el sol al darrera de Sant Julià d’Uixols el Pere Albert Carreño, i l’Antonio Mora Vergés, el dia havia estat intens, al mati, Sant Andreu de Castellcir,  el Castell de Castellcir ode la Popa i la seva capella advocada a Sant Martí de Tours,  Santa Coloma Sassera i el roure del Giol, i encara abans de dinar – que ho faríem en aquesta ocasió a la Fonda de Sant Quirze de Safaja -  la Cova  o balma de l’Espluga.




Sant Julià d’Uixols faria de cirereta del pastis en el camí de tornada a Sant Llorenç de Savall, on arribàvem al voltant de les 18,00 hores.


Havíem visitat aquestes contrades feia quasi 15 anys.


Aleshores percebíem el desig dels pobles del Moianès – dividit entre les comarques del Bages, l’Osona, i el Vallès Oriental – de ser coneguts i reconeguts en la seva singularitat.


Avui, ben al contrari, tenia la percepció que hi havia un cert rebuig a tantes i tantes visites, bona part de les quals, es limitaven a deixar aquí les seves deixalles, quan no a ensulsiar o malmetre el patrimoni històric.


Homo homini lupus est, “l'home és un llop per a l'home”; està clar que al Moianès, la sensació de “ morir d’èxit comença a arrelar. Les prohibicions substitueixin  els necessaris arranjaments, que de ben segur no es poden permetre els consistoris moianesos.


La ciutadania ha d’entendre que cal incorporar el “pay per view”, pagar per veure, com a única forma de mantenir el  Patrimoni històric i artístic de Catalunya.


Les necessitats en tots els àmbits, sanitari, d’educació, social,..., ens aboquen a l’abandó del necessari manteniment del Patrimoni de tots.


  http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=28681


https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1833802.xml?destination=node/975688


El topònim evoca el passat agrícola de la contrada, Sant Julià de les aixadetes.


No hay comentarios:

Publicar un comentario