lunes, 10 de octubre de 2011

PARÀBOLA

Comparança o al•legoria de forma narrativa que conté un ensenyament moral, ens diu el diccionari de l’ Institut d’estudis Catalans.


Un professor d'economia, va anar a un institut, on l’havien convidat perquè expliqués aquesta crisi d'una forma senzilla, als alumnes d'ESO, per fer-los entendre les seves causes, els va explicar aquesta paràbola:

Un senyor es va dirigir a un llogaret on mai havia estat abans i va oferir als seus habitants 100 euros per cada ruc que li venguessin.

Bona part de la població li va vendre els seus animals.

L'endemà va tornar i va oferir millor preu, 150 per cada burret, una bona part de la població va decidir-se a vendre-li els seus.

Va tornar al dia següent per oferir 300 euros per cada bestia, i ara si , la resta de la gent va vendre els últims burros.

En veure que no hi havia més animals, va oferir 500 euros per cada burret, donant a entendre que els compraria a la setmana següent, i va marxar.

L'endemà va enviar el seu ajudant amb els rucs que va comprar a la mateixa poble perquè oferís els rucs a 400 euros cada un.

Davant el previsible guany només en una setmana, tots els vilatans van tornar a comprar els seus burros a 400 euros, i qui no tenia els diners els va demanar prestat. De fet, van comprar tots els rucs de la comarca prestats.

A les alçades del relat, no us sorprendrà saber la l’ajudant va desaparèixer, igual que ho havia fet el senyor, i mai més van tornar a aparèixer.


Resultat:

El llogaret va quedar plena de rucs i endeutats.


Fins aquí el que va explicar el professor. Vegem el que va passar després:


Els que havien demanat prestat, en no vendre els rucs, no van poder pagar el préstec.


Els que havien prestat diners es van queixar a l'ajuntament dient que si no cobraven, es arruïnarien ells, aleshores no podrien seguir prestant i s’arruïnaria tot el poble.


Perquè els prestadors no s'arruïnessin, l'Alcalde, en comptes de donar diners a la gent del poble per pagar els deutes, l'hi va donar als propis prestadors; aquests però , ja cobrada gran part dels diners no van perdonar els deutes als del poble, que va seguir igual de endeutat.


L'alcalde – aconsellat pels tècnics, llicenciats, enginyers i economistes - , va dilapidar tot el pressupost de l'Ajuntament, que finalment va quedar també endeutat.

Llavors va intentar demanar diners als prestamistes i fins a d’altres ajuntaments, però uns i altres, li van explicar que no podien ajudar-lo, perquè com està a la ruïna, no podrien recuperar després el que li prestin.


El resultat
:

Els llestos del principi, folrats.

Els prestadors feliços amb les pèrdues resoltes, i un munt de gent a la que seguiran cobrant el que els van prestar , i més els interessos, acabaran quedant-se amb els devaluats rucs, i provocaran la ruïna definitiva dels pagesos que sense l’animal no poden treballar, i d’aquesta manera mai arribaran a cobrir tot el deute.

La conclusió
?

Molta gent arruïnada i sense ruc per a tota la vida.

L'Ajuntament igualment arruïnat.

Per mirar de sortir de l’atzucac, tècnics, llicenciats, enginyers i economistes, aconsellen ara :

Que l'Ajuntament prescindeixi d’una bona part dels seus treballadors – no tècnics – , a la resta que els abaixi el sou, i que tanqui les residències d'ancians, i les escoles públiques.

Diuen que deixant que actuïn les llei del mercat ja s’ha arreglarà tot.

Aclariment final; la compra venda dels rucs, es va fer seguint les lleis bàsiques del mercat, Demanda i Oferta; l’estultícia, l’avarícia i tota la resta, ja ens venen donades als humans.

No hay comentarios:

Publicar un comentario