martes, 1 de diciembre de 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT RAMON DE PENYAFORT. MASLLORENÇ, EL PENEDÈS JUSSÀ.

L'església de Sant Ramon de Penyafort de Masllorenç a la comarca del Penedès jussà presenta planta de creu llatina coberta amb volta de canó amb llunetes, cimbori octogonal i capelles laterals. Destaca el gran campanar amb el característic penell en forma d'àngel al capdamunt.




La descripció tècnica ens diu ; temple de planta de creu llatina, construït amb maçoneria i reforç de carreus als angles. La coberta interior, de volta de canó, té una cúpula sobre petxines en el creuer, sobre la que s'aixeca el cimbori, vuitavat i cobert per una teulada a vuit vessants. La façana, situada als peus de l'església, es caracteritza per la seva austeritat, i l'únic element que destaca és la porta d'accés, d'arc de mig punt amb l'intradós format per dovelles de pedra disposades radialment i tallades per formar una obertura rectangular. El campanar, situat als peus de l'església, presenta tres cossos vuitavats, amb l'últim més petit i el característic penell en forma d'àngel al damunt.

Ha tingut diverses etapes constructives. Damunt d'una capella anterior es va bastir l'actual, a finals del segle XVIII.

El cimbori s'edificà l'any 1776 i a mitjans de segle XIX es va refer l'obra.

L’any 1855 es construí el campanar i s'hi col•locà l'àngel que fa de penell.

L'any 1975, amb la col•laboració de tot el poble, segons afirma una placa commemorativa que es troba a la façana, es va restaurar la teulada, el cimbori, el campanar i l'àngel. Aquest fet és molt meritori ja que amb els diners del comerç del tràfic amb les colònies americanes s’aixecaven gran edificis religiosos, que excedien avui manifestament les necessitats de molts pobles, viles i ciutats, i la situació econòmica és avui de signe contrari, Catalunya és la colònia que subministra recursos al REINO DE ESPAÑA.

Esperem que Sant Ramon de Penyafort faci de mitjancer amb l’Altíssim.

No hay comentarios:

Publicar un comentario