domingo, 6 de marzo de 2016

SANT ANDREU DE MAIANS. CASTELLFOLLIT DEL BOIX. BAGES

Retratava al Josep Olivé Escarre, davant l’església parroquial de Maians, advocada a Sant Andreu, orientada a ponent, on es troba la portalada, obrada amb petites dovelles. Sobre del portal hi ha una fornícula, amb la Mare de Deu de Montserrat , encarada a la muntanya homònima, i un rosetó.


La descripció ens diu que el temple presenta una nau central i un estret passadís lateral a cada costat, en el qual el qual es situen dues capelles. Dos pilars separen la nau central dels laterals. El sostre és cobert amb volta de totxo, amb llunetes. A la capçalera hi ha unes pintures, força humitejades i amb mostres de descrostament.

L'aparell és obrat amb carreus molt desiguals units amb argamassa. Uns contraforts, amb abundants material d'obra, donen solidesa a la construcció.

L'església nova de Sant Andreu de Maians data de finals del segle XVIII, segons la G.G.C.C.

En una dovella de la portalada apareix la data de 1883 i a l'interior de l'església, al presbiteri, hi ha la data de 1887.

Maians està sens dubte prop de Déu, però, massa lluny de Barcelona, això explica el desinterès i/o la incúria, vers la documentació del seu patrimoni històric, no hi cap dada de l’edifici del Centre Agrícola Recreatiu de Maians, ni tampoc de la seva escola pública, ambdós anteriors a la dictadura franquista.


Centre Agrícola Recreatiu de Maians


https://issuu.com/1coneixercatalunya/docs/1_ceip_maians

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com


El titular d’aquesta església , Sant Andreu , és patró de Rússia, Romania, Escòcia i de la ciutat de Pica a Xile. A Catalunya és també patró entre altres llocs de Serinyà al Pla de l’Estany, Sant Andreu de Llavaneres al Maresme, de Sant Andreu del Palomar - avui districte de la ‘gran’ Barcelona - , i de Farena al terme de Mont-ral a la comarca del Camp sobirà de Tarragona.

No hay comentarios:

Publicar un comentario