miércoles, 30 de marzo de 2016

SANTUARI DE SANT FERRIOL. FORNELLS. SANT FERRIOL. LA GARROTXA

El Tomàs Irigaray publica un seguit de fotografies del santuari de Sant Ferriol situat a 366 metres sobre el nivell del mar, a pocs quilòmetres de la vila comtal de Besalú, dins el terme del veïnat de Fornells de Besalú. Fins fa pocs anys, l'abandó d'aquest conjunt era total; actualment, un grup de treball de Besalú està fent tasques de restauració per tal de recuperar de nou el santuari. Es creu que el primer temple va ser bastit en el decurs del segle XII, malgrat que l'actual edifici correspon al XVIII. Es d'estil gòtic i ha sofert moltes modificacions en períodes subsegüents; segons una inscripció en un dels arcs, fou restaurat l'any 1835.


Porta situada a migdia i protegida per un porxo de construcció coetània.


Bastida amb grans carreus molt ben tallats, destacant l'amplia llinda amb un escut central en forma de flor, on hi havia hagut una data gravada que avui no es veu. Tot el conjunt està protegit per un ampli guardapols acabat amb dos motius ornamentals geomètrics. En un dels carreus es pot llegir: BELLSOLA.


El primer tram del porxo està cobert per una volta d'aresta senzilla amb clau de volta central datada (1599) i ornamentada amb fullatges estilitzats.


El segon tram presenta cinc claus de volta que representen:

- Clau central: Un escut d'armes molt erosionat, que es repeteix en altres punts del porxo;

- Un cap d'àngel. La clau està envoltada d'una soga a la part exterior i una sanefa de punts;

- Un escut d'armes molt erosionat i més senzill que el de la clau central.

- dos escuts més, sense decoració central i encerclats per una estrella de vuit puntes.

L'església és molt gran per tal de donar cabuda als nombrosos pelegrins que s'acollien al santuari degut que, segons la tradició, era gran el poder que tenia Sant Ferriol per curar les trencadures. No és d'estranyar, com s'explica a nombrosos textos, que les parets estiguessin cobertes d'ex vots, fets de cera i de diferents formes. També hi havia hagut un reliquiari gòtic de coure daurat, que contenia les relíquies de Sant Ferriol i d'altres sants. Havia estat adquirit pel santuari, el 4 de Setembre de 1603, per 25 lliures i 12 sous. Actualment no se sap on és.



Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario