martes, 18 de septiembre de 2018

CAN GIRBAU. BLANES. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

El Josep Augé Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955) em feia arribar una fotografia de la façana de l’única casa gòtica que es conserva al carrer Nou de Blanes , obert al segle XV.


Patrimoni Gencat ens en diu ; immoble que consta de tres plantes; el solar originàriament era molt més gros, però es va decidir partir el solar, confeccionant dos immobles, contigus i annexes. De la façana, cal destacar sobretot dos elements, com són: per una banda, el portal adovellat, amb unes dovelles de grans proporcions, sota del qual s’hi ubiquen unes rajoles de colors. Mentre que per l’altra, cal destacar sobretot l’interessant finestra gòtica d’arc conopial lobulada i amb les impostes decorades. Una d’aquestes impostes que sustenta l’arc, conté una ornamentació escultòrica esculpida, a base d’una sèrie d’elements interessants, com ara una cabra minúscula com uns petits medallons de dimensions reduïdes, que podrien al·ludir perfectament a la nissaga dels Cabrera, la qual va participar activament en l’origen, creació i desenvolupament de la vila de Blanes.

http://www.armoria.info/libro_de_armoria/CABRERA.html

Blanes creixia exponencialment a partir de la dècada dels anys 60 del segle XX; sota la dictadura franquista, ‘créixer’ era sinònim de destrucció del patrimoni històric i/o artístic, a Blanes i arreu.

Pensem que Blanes hauria d’intentar ‘posar en valor’ les restes patrimonials d’aquella devastació que ens avergonyirà col·lectivament pels segles dels segles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario