sábado, 1 de septiembre de 2018

ESGLÉSIA DE SANT BARTOMEU. DORVE. GUINGUETA D’ÀNEU, EL PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Rebia una esplèndida fotografia del Jaume Ros Navarro. https://dorve.cat/


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=25519

Al punt més alt del poble de Dorve hi ha l'església de Sant Bartomeu. És una construcció de nau única, amb presbiteri i absis a llevant, molt desviat de l'eix de la nau. En el presbiteri, al costat de migdia, s'obren dues finestres, l'antiga romànica d'arc de mig punt i doble esqueixada, actualment cegada, i una altra al costat de factura posterior de més llum. L'absis semicircular és exteriorment decorat amb bandes llombardes que el divideixen en quatre zones, a l'interior de les quals hi ha tres arcuacions. En cada una de les dues zones laterals que es divideix l'absis s'obre una finestra esqueixada. La nau té una coberta amb volta de canó, amb llunetes, que s'havia esfondrat i ha estat restaurada l'any 2011. Al costat de llevant es van obrir dues capelles a banda i banda de la nau a manera de transsepte. A l'extrem sud-oest de la nau s'aixeca la potent torre campanar d'època posterior, de secció quadrangular a la base que es transforma en octogonal a la part superior. Cobreix la torre un agut xapitell.

A l'interior es conserva una pica baptismal i una de beneitera, ambdues romàniques.

A Sant Bartomeu en principi no s’hi pot entrar, ara fa uns anys però, es va restaurar per tal que no caigués

Ens diuen des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin), que tenen fotografies del interior.


Imagino, espero, desitjo, que alguna de les esglésies que tenen com a patró a Sant Bartomeu, mantingui el seu us ‘habitual’, i no ens recordi que el martiri de Sant Bartomeu escenifica perfectament la situació de la nostra Nació esquarterada per uns i altres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario