sábado, 29 de diciembre de 2018

MONUMENT A JOSEP ANSELM CLAVÉ CAMPS. SABADELL. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

La desaparició física de l’edifici de l’estació dels ferrocarrils catalans ha comportat si més no, que calgui replantejar-se la Plaça que Sabadell dedicava a la memòria de Josep Anselm Clavé Camps.


https://www.todocoleccion.net/calendarios-antiguos/calendario-imatges-sabadell-antic-2017-estacio-tren-sabadell-estacio-num-230~x104365158
https://www.todocoleccion.net/postales-cataluna/ps-12123-postal-sabadell-estacion-ferrocarril~x13822022
De la Plaça i l’escultura trobava : http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/245-A.htm

Josep Vila Juanicó. arquitecte ( 1906? + 19 setembre 1981 ) . Ens agradarà rebre una imatge d'aquest arquitecte a l'email coneixercatalunya@gmail.com

Camil Fàbregas i Dalmau, escultor (Moià, 1906 - Sabadell, 2003)

Època : 1947-1949, encara es comptaven ‘ AÑOS TRIUNFALES’.

Monument commemoratiu format per un basament de pedra, sobre del qual hi ha una estela amb un alt relleu representant un grup coral mixte (un orfeó català), un grup masculí amb indumentària popular catalana i una dona amb indumentària corresponent a la classe obrera amb un infant als braços que juga amb unes fulles de roure. Sobre l’estela, culminant la composició, hi ha l’escultura exempta d’una figura femenina asseguda amb fulles de llorer entre les mans, que amb la seva mirada ens condueix al relleu d’Anselm Clavé, situat sobre el vèrtex central de l’estela.
El tipus d’escultura, amb unes figures molt corpòries, remet al noucentisme. A més, la figura femenina és molt clàssica de tipus mediterrani (cabell recollit, poc pit i amplis malucs )


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27723

Monument dedicat a Josep Anselm Clavé Camps (Barcelona, 21 d'abril de 1824 – 24 de febrer de 1874) músic barceloní que ideà els conjunts vocals o cors integrats per a grups de treballadors amb una idea artística i social.


L'escultura , obra de l’escultor , Camil Fàbregas i Dalmau, (Moià, 1906 - Sabadell, 2003) mostrà la influència de Manolo Hugué - Manuel Martínez Hugué (Barcelona, 1872 - Caldes de Montbui, 1945)- : estructura massissa, de gust arcaic, que busca la intensitat expressiva però amb una voluntat d'estalviar recursos.


Monument col·locat al centre d'una plaça. La base, de planta triangular, és de pedra rústica, i al seu damunt s'hi aixeca el cos, de pedra calcària rosada de Polanco, amb representacions de figures de coristes i orfeonistes, convergint en una dona del poble que aixeca el seu fill en homenatge. Sobre aquest grup hi ha situada una figura femenina de cànon mediterrani.

El projecte de la plaça on es col·locà el monument és obra de l'arquitecte Josep Vila Juanicó.

Catalunya recorda menys als que l’estimen, que als que manifestament tenen intenció de destruir-la.

https://monuments.iec.cat/ptitol.asp?p_titol=anselm+clave&button2=Cerca+en+el+t%EDtol

S’explica que davant l’evidencia de l’enfonsament al front rus durant la mal dita II Guerra Mundial , les noticies que es publicaven a ESPAÑA en relació a l’actuació de la DIVISIÓN AZUL, sovint incorporaven una curiosa maniobra militar ‘ el avance estratégico hacia la retaguardia ‘ . Sabadell, des del meu particular punt de vista, fa anys i panys, que predica i practica aquella tàctica.

El REINO DE ESPAÑA, ho ha fet des de sempre, encara que de forma discreta, a les darreres eleccions a la Comunitat Autònoma d’Andalusia, sembla però, que tothom a decidit sortir de l’armari.

No corrent temps gaire propicis per evocar la persona i la figura de Josep Anselm Clavé Camps (Barcelona, 21 d'abril de 1824 – 24 de febrer de 1874)

No hay comentarios:

Publicar un comentario