jueves, 4 de abril de 2019

CAN POU DE PAGÈS. SANTA MARIA DE PALUTORDERA. VALLÈS ORIENTAL/MONTSENY JUSSÀ. CATALUNYA.

L’estudi de la Masia Catalana feia ‘bona feina ‘ a Palautordera. http://mdc.csuc.cat/cdm/search/collection/afcecemc/searchterm/Palautordera/mode/exact/order/title/page/1


http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/1708/rec/1


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=6130&consulta=MCUyKzQzMDM0NyU=&codi=29546

Can Pou està format per un conjunt d'edificacions, la més important de les quals és la masia, de planta quadrada i cobert a quatre vessants de teula àra i ràfec doble. La façana, de paredat arrebossat, consta de planta baixa, pis i golfes. La porta principal és d'arc rebaixat de dovelles de pedra calcària. La finestra de la sala és d'arc conopial amb l'interior lobulat i hi ha gravada la data "1742". Les altres obertures són de llinda plana sense decorar. La de la cuina sembla que té unes motllures als ampits. Totes les obertures són de granit, excepte les dels extrems de les golfes són fetes amb teules i amb el marc pintat, igual que el sòcol de la teulada. La casa estava tancada dins un pati al que s'accedia per mitjà de dos barris, un a la banda de migdia i l'altre al costat nord-est. Les portes dels barris són d'arc rebaixat de maó i els brancals de pedra granítica. Adossat a la banda esquerra hi ha un estable amb coberta de mitjà vessant i la porta és d'arc rebaixat, amb gran obertura. A sobre hi ha la finestra de la pallissa. D'aquesta façana arrenca la portalada d'uns dels barris amb brancals adovellats i una petita teuladeta a doble vessant amb ràfec. Darrera la masia hi ha adossada una altra construcció, potser anterior a aquesta, de planta rectangular i coberta a dues vessants, amb els murs de paredat. Era utilitzat com estable o corts. Conserva una finestra de llinda plana.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/29546

Un dels masovers de la masia, TOMÀS PERXACHS I MASÓ (Santa Maria de Palautordera, 1854 - 1916) . Fou alcalde de Santa Maria de Palautordera entre 1904 i 1906. Durant aquest temps, un dels principals problemes que va haver d'afrontar fou la concessió d'aigües a la Societat d'Aigües de Sant Celoni, que perjudicava els pagesos regants.

Sovint el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de mig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 )  ) em feia sempre  una pregunta capciosa, quin dels dos Vallès és millor ?.
 
En matèria de conservació del patrimoni immoble el Vallès Oriental amb 735 km² i 401.338 habitants a l’any 2016, està MOLT per davant del Vallès Occidental amb 583,1 km² i 904.240 habitants a l’any 2016. Sembla obvi, encara que no natural, oi?.

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


No hay comentarios:

Publicar un comentario