martes, 9 de abril de 2019

JARDÍ BOTÀNIC MARIMURTRA. BLANES. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

Aquest jardí va ser fundat per Karl Faust i Schmidt (1874-1952) l'any 1921. Nascut a la població alemanya d'Hadamar, va triomfar en la seva activitat empresarial i, des de ben jove ja va mostrar afició per la natura.

https://scbcientifics.iec.cat/ca/persona-ciencia/faust-schmidt-carl.html

Va treballar a Barcelona, primer ocupant càrrecs de responsabilitat en una empresa i després fundant-ne una juntament amb un altre alemany i, després d'haver fet alguns viatges per la costa, el 1918 va comprar uns terrenys darrera del convent ubicat per Sa Forcanera i, un any després, encarregava a l'arquitecte Josep Goday Casals (Mataró, 6 de setembre de 1881– Barcelona, 15 de maig de 1936) el projecte de fer-hi casa, jardí i templet.


Quan va complir els 50 anys va deixar la direcció de l'empresa on treballava i es va dedicar a la formació del jardí botànic ajudat, entre altres, pel botànic català Pius Font i Quer (Lleida, 9 d'abril de 1888 – Barcelona, 2 de gener de 1964)

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0027433.xml

La seva intenció va ser permetre conèixer les plantes i paisatges mediterranis i mirar de conservar la flora de tots els continents que es trobava en perill d'extinció.

Entre 1930 i 1935 va comprar un bosc al costat de la muntanya de Sant Joan per ampliar el terreny destinat a la conservació d'aquestes plantes.

El 1936 va començar-se la construcció del "Templet de Linné", però l'esclat de la Guerra Civil Espanyola i les actuacions posteriors li van portar entrebancs i dificultats. Aquest Templet es va acabar el 1940 i és un dels símbols més característics de Marimurtra i està considerat "un dels racons més representatius d'arquitectura romàntica de la Costa Brava".


El "Jardí Botànic Marimurtra" va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l’any 1995 per la Generalitat de Catalunya, i el 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Karl Faust va morir a Blanes el 24 d'abril de 1952 a Blanes, on va ser enterrat. Des de 2007 té una estàtua dedicada al Passeig Marítim, obra d’Andreu Miquel Ginestet Menke ( Dortmund. Alemanya, 1964). Més conegut com, Andrés Ginestet.

http://www.arteporlapaz.org/obras-y-artistas/andres-ginestet/

Joan Portas Perpiñà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario