viernes, 25 de octubre de 2019

PANTEÓ DE LA FAMÍLIA BERENGUER. CEMENTIRI D’ARTÉS EL BAGES

Ignasi BRUGUERAS LLOBET, arquitecte del que hi ha una minsa informació - que agrairem infinitament ens pugueu ampliar a l’email coneixercatalunya@gmail.com - és l’autor del PANTEÓ de la FAMÍLIA BERENGUER al cementiri d’Artés, al Bages, del que ens diu patrimoni Gencat; es tracta d'un sarcòfag treballat en pedra calcària, amb decoracions florals a la tapa i a la part frontal i amb dues argolles de metall.


El sarcòfag queda immers en una construcció bovejada, en forma d'ou, amb l'estructura de pedra (gresos) i amb una gran obertura a la part frontal i dues finestres a la part del darrera. L'obertura frontal, les finestres i tot el voltant del panteó (reixa) estan decorats amb uns excel·lents treballs en ferro forjat, on hi predominen els motius florals, alguns animals (cargols) i altres. Al cim hi figura una creu envoltada d'una liana, les arrels de la qual davallen per la cúpula del panteó.

El sarcòfag recull les restes de Josep Berenguer Vilarasau, mort el 10 de setembre de 1895, el sarcòfag de pedra sembla que data del moment de la seva mort, però l'estructura que l'acull és una mica posterior i dataria de principis del Segle XX, moment en que es traslladà el cementiri a les afores de la població (1906).

Josep Berenguer Vilarasau (1815-1895), descendent d'una família de paraires, va ser el fundador de la fàbrica de cal Berenguer d'Artés. Única al municipi en aquell moment. En el seu testament deia que si moria a Artés volia que la fàbrica parés fins al migdia i tots els treballadors que anessin a l'enterrament rebessin una pesseta i els altres assistents mitja pesseta.

Trobava com obres seves : https://www.flickr.com/photos/daniel-castro/9412006680

1 comentario:

  1. Teniu un article d'Ignasi Brugueras Llobet a Ilercavònia i a Viquipèdia. Cordialment,

    ResponderEliminar