jueves, 30 de junio de 2022

MASIA BELLÚS. AVIÀ. EL BERGUEDÀ

 

Em sobtava l’estat d’aparent abandó i ruïna que retratava la Josefina Casadesús Bascompte , al mas Bellús , prop d’Obiols, al terme d’Avià, a la comarca del Berguedà.




Patrimoni Gencat en diu;  Masia orientada cap a migjorn, estructurada en planta baixa i dos pisos superiors.


És de planta més o menys quadrada. Destaca pel seu gran nombre d'obertures, a la planta baixa en origen s'entrava per tres arcades fetes de maó, avui parcialment cegades. Al primer i segon pis, bons part de la façana principal estava ocupada per una galeria d'arcs de mig punt fets de pedra i suportats per pilars cruciformes. Alguns d'aquests arcs han estat també cegats amb totxanes, així com altres obertures de menors dimensions a la zona superior.


 El parament és a base de petites pedres de mides diverses, sense treballar i unides amb molt de morter. A la zona esquerra hi ha una escala d'accés directe als pisos superiors. Aquesta fa d'aixopluc del pou. La coberta és a dues aigües amb teula àrab.

 

Pel que fa l'interior, la planta baixa està coberta amb volta d'aresta.


 El sostre és de maó.


La casa té en total quatre cuines.


Bellús es féu en tres campanyes constructives diferents a les darreries del segle XIX.


 En origen estava habitada per quatre famílies.


En diverses part de l'edifici es troben gravades algunes dates, a sobre la porta principal del darrera trobem la de l'última ampliació, 1867.


L’any 2004 el PSOE, amb José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) començava la “ desamortització social “ amb el silenci còmplice dels partits que es reivindiquen com  “ democràtics”, dels sindicats, i de tots els “ Defensors del Poble”, la corrupció endèmica i sistèmica, i la idiòcia de les elits polítiques, han comportat hores d’ara l’empobriment sever, i la pèrdua dels drets socials d’un terç llarg de la ciutadania, les perspectives de futur son MOLT dolentes, per això, malgrat els preus desorbitats dels carburants, de l’electricitat, del gas, de la cistella de la compra,...., us recomano que aprofiteu aquest estiu per voltar Catalunya, no és gens impensable, que anys a venir això, ho puguin fer només alguns privilegiats.


Com em deia un bon amic, a que està esperant la gent per sortir al carrer ?.


No hay comentarios:

Publicar un comentario