domingo, 11 de septiembre de 2011

Gonellisme, anticatalanisme i oportunisme electoral

Sense massa encert, per no dir gaire, la dreta que ella es diu “civilitzada” quan s’apropen unes eleccions generals i per aconseguir el vot o part dels vots dels “mallorquins” que han desenvolupat un sentiment anticatalà, ben orquestrats per segons quins sectors, de l'extrema dreta cavernícola i mesetària , a més d’inculta, no tenen altra curolla malaltissa de treure el tema de la llengua a la palestra, perquè hi hagi un enfrontament.

I per què ens podríem demanar?

Vull dir que l’anticatalanisme ven que no és de dir dins a la nostra Mallorca i amb la confrontació que hi haurà; farà que el sentiment gonelliste, retorni a aflorar de bell nou “divideix i venceràs”.

Un possible nacionalisme que aferri no els interessa en absolut i menys vehiculat per la llengua que emprem: Català de Mallorca. Plana la incultura i la manipulació.

Els esforços fets des de l’any 1550 per intentar provocar la secessió entre el català i el mallorquí –el nom mallorquí es consolida el segle XVII- ens poden donar a entendre d’on procedeixen durant el segle XX, sense oblidar-nos de la tasca que va fer el Franquisme per a perpetuar el fenomen. El gonellisme sempre ha tingut dues vessants polítiques: El conservadorisme i l’extrema dreta; filles del Nacionalisme Espanyolista.

I nosaltres aquí a Mallorca encara no hi ha hagut cap partit que unifiqués de manera clara la nostra relació històrica amb Catalunya molt més apropada que a Castella.

A més, per acabar-ho d’arreglar el bipartidisme a on s’ha arribat, ambdós són de component centralista, i el que es diuen “progressistes” llegiu PSOE, tampoc han fet cap favor, ni a Catalunya ni a les Illes Balears. Més bé, se n’han dut els nostres recursos i ens han tractat ben igual que una colònia. Amb el consentiment de la gran majoria dels governants que hem tingut des de la instauració de la “democràcia”.

Retornem al tema de la llengua. Les declaracions de J.R.Bauzá ( pos el llinatge, perquè no el confongueu amb el protagonista de “Falcon Crest”); delaten clarament el modus operandi gonelliste; a fi de crear confusió i provocació.

Segur que coneix l’article IV de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, però declarant que: “El castellano es nuestro idioma y el catalan es una lengua cooficial” Sense dir-ho, rebaixa la nostra llengua, no la considera idioma.

Diu en el Títol I – Disposicions Generals de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears: “La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, tindrà juntament amb la castellana, el caràcter d’idioma oficial”

Ara anem a la confrontació gonelliste que el Sr. JR, n’és un bon representant. “Parlem mallorquí i no català” aquest és la patètica consigna, el que no han vist ni de prop a Ramon Llull ni a Mossèn Costa i Llobera. Ramon Llull es definia com a “Català de Mallorca” en els segles XIII i XIV i a més del català, sabia llatí i àrab i a més es permeten destroçar la nostra llengua.

Continuem, tal volta, els gonelles que sorgeixen cada vegada que es provoca un tipus d’enfrontament d’aquest estil, s’haurien de llegir “Propostes i despropòsits: Aspectes del Gonellisme” de Guillem Calaforra i Sebastià Moranta, del qual en transcriuré una sèrie d’anotacions.

“El gonellisme es troba representat per un espectre molt limitat d’opcions polítiques, entre el conservadorisme i l’extrema dreta. El grup més històric entre els que es mantenen actualment és el Centro Cultural Mallorquí, sorgit en 1978, el qual no va ser rebutjat aleshores per Alianza Popular.” (hereus actuals el PP)

“Al Partit Popular l’interessen les modalitats justament «com a signe diferenciador de les altres comunitats catalanoparlants», perquè els seus responsables saben que una part considerable del poble balear és afecta a un discurs particularista tàcitament anticatalà”

Crec que aquestes dues apreciacions deixen definits als polítics i filòlegs de pa amb fonteta que solen aparèixer cíclicament; sense parlar en absolut de la imposició de la llengua castellana; la destrucció de les nostres Institucions per Felip V en el Decret de Nova Planta, ni la sistemàtica tasca franquista, per crear el sentiment anticatalà i destrucció de la nostra llengua.

Ni del descervellat que fou jutjat per intentar cremar el repetidor de TV3 a Mallorca. No ens ha d’estranyar llavors que JR, doni un càrrec d’importància al president del Circulo Balear.

Tot això, ho escriu una persona que fou analfabeta ( escrivint) la seva llengua materna, quasi fins als 23 anys.



Josep Bonnín

No hay comentarios:

Publicar un comentario