miércoles, 11 de noviembre de 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT LLORENÇ I TORRE DE LA GALERA. EL MONTSIÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Retratava l’edifici que aixopluga l’església parroquial de la Galera, a la comarca del Montsià, advocat a Sant Llorenç, segons patrimoni Gencat és tracta de l'edifici més representatiu de la població.

Trobem el seu origen al segle XIV, quan la universitat de Tortosa decidí aixecar-lo per defensar el pas de la rambla de la Galera, que marcava la frontera entre el territori jurisdiccional de Tortosa i el d'Ulldecona. L’any 1339 el Consell de Tortosa acordà la construcció de la torre, que va ser començada l'any següent. L'edifici tingué des d'un principi greus deficiències estructurals, especialment en el cobriment. Aquest fet determinà el seu abandó progressiu, fins que el 1397 va caure el sostre. A partir d'aquesta data no se'n conserven notícies fins el segle XVII, quan el nivell inferior fou habilitat (entre 1648 i 1711) com a església parroquial, dedicada a sant Llorenç, en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, el temple amb les seves pertinences i el retaule de l'altar major varen ser cremats.

Posteriorment es va refer l'estructura interior i la coberta. Més recentment es va rehabilitar la part superior de la torre, que alberga una sala per a exposicions i altres activitats, i també la coberta amb un accés a la terrassa des d'on hi ha una vista magnífica de tota la comarca del Montsià.


Actualment l'exterior conserva la seva disposició original, si s'exceptua el cos adossat a la façana posterior corresponent a l'absis de l'església. Es tracta d'una construcció de planta rectangular distribuïda originalment en tres nivells més una terrassa als angles, emmarcaments i sectors de la base. Les obertures presenten forma d'espitllera o bé, en els dos nivells superiors, de finestres d'arc de mig punt, seguint la tradició de les fortificacions medievals de la zona. El nivell de terrassa està emmerletat i té una espadanya d'època moderna L'interior de la torre, altrament, ha vist modificada totalment la seva estructura medieval. La construcció de l'església ocupa en alçat, fins el punt superior de la volta, els dos nivells inferiors de la torre, per sobre dels quals s'aixeca únicament la coberta superior, en forma de teulada a doble vessant. La seva disposició interior segueix el model barroc propi de la zona, amb una nau i capelles laterals entre contraforts.

La Galera ha conservat l’edifici de les escoles anteriors a la dictadura franquista, que acull avui la Casa de la Vila, i el Centre d’Interpretació de la Terrissa, on es poden admirar alguns treballs d’excepcional qualitat.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario