martes, 5 de enero de 2016

CONVENT DE SANT RAFAEL. LA SELVA DEL CAMP. TARRAGONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar sistemàticament - ho fèiem fins ara únicament amb els edificis ‘monumentals’- la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Llegia a la pàgina web de l’Ajuntament de la Selva del Camp que el convent de Sant Rafael és fruit de les disposicions testamentàries de Rafael Ripollès, un mercader i comerciant català nascut a La Selva del Camp l’any 1575. Fou batlle de La Selva del Camp i governador del Camp de Tarragona. Va morir a La Selva del Camp l’any 1635. En el seu testament va deixar un important llegat que va permetre la construcció del convent de Sant Rafael, la intenció del qual era la fundació d’un convent-col•legi carmelità de filosofia o de teologia escolàstiques. La primera comunitat de carmelites descalços fou de sis frares, entre ells Felip de Jesús Ripollès, germà del fundador. Va assumir també la realització de diverses obres de millora al convent de Sant Agustí.


La planta del convent i l’església es deuen a fra Josep de la Concepció, nom religiós de Josep Ferrer (Valls, 1626 – Nules, 12 de febrer de 1690), tracista de l’orde. La primera pedra de l’església es va posar l’any 1658 i el 1669 s’inaugurava oficialment sota l’advocació de Sant Rafael, homònim del fundador. Les despulles del fundador foren traslladades a la cripta de l’església.

Una llei de l’octubre de 1820 suprimí la majoria de convents i, entre ells, el dels carmelites de la Selva.

En aquesta mateixa època, una religiosa paüla, filla de la Selva, Sor Margarida Vaguer i sor Mercè Sala de la mateixa ordre van venir a fer-se càrrec del servei de l'hospital municipal, instal•lat a Santa Llúcia i l'edifici annexa els fou cedit en usdefruit per exercir l'ensenyament.

L'any 1836, amb la secularització dels dos convents selvatans, el de Sant Agustí i el de Sant Rafael, la Corporació Municipal acordà demanar al Govern de Madrid la cessió a la vila del Convent de Sant Rafael que havia estat habitat pels carmelites descalços. D'aquesta manera la comunitat de les Filles de Sant Vicenç de Paül passaren a prestar a Sant Rafael el servei que estaven fent a Santa Llúcia. Era l'any 1847.

Amb el temps, l'hospital municipal deixà d'existir però la comunitat continuà ofertant l'ensenyament a les noies de la vila i, també, fins la creació de l'escola parroquial de nois, del parvulari per nens i nenes.

A la dècada dels anys setanta del segle XX, en crear-se un patronat municipal que absorbia la que havia estat escola parroquial de nens de Sant Agustí, la comunitat educativa de Sant Rafael, d'acord amb la nova normativa d'ensenyament de l'estat, passà a constituïr-se en mixta i en el règim d'escola concertada.

Per tant, durant uns cent seixanta anys, fins el 2011, la comunitat de les germanes paüles, les monges, han tingut la titularitat de l'escola a l'edifici de Sant Rafael de propietat municipal.
A Catalunya hi ha una clara divisió pel que fa a la divulgació del patrimoni històric, la província de Girona que hi ha esmerçat grans esforços, i la resta Barcelona, Tarragona i Lleida, que manifesten tenir poc o cap interès en aquesta qüestió.

Assolir un bon nivell d’informació del patrimoni històric és el que diferencià una ‘ Nació Civilitzada’ de la resta, Catalunya està dissortadament lluny encara de tenir aquesta consideració.

Si des de qualsevol Administració Pública us posen entrebancs en la recerca de la memòria històrica, feu-nos-ho saber que confegirem una llista.

Superava l’any 2015 , publicant únicament edificis escolars anteriors a la dictadura franquista les 500 entrades a : https://issuu.com/1coneixercatalunya/docs

Superava també les 3.000 entrades a :
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/

Superava les 5.000 entrades a :
http://relatsencatala.cat/autor/antonio-mora-verges/81299

Dit això, no us sonarà estrany si afirmo que em queden MOLTES COSES per a veure, retratar i descriure a Catalunya, oi?.

En el tema concret dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, està clar que el feixisme no tenia – ni té avui tampoc – cap interès en facilitar l’accés a l’educació; cal recordar que la seva tesis es fonamenta en l’existència d’unes elits que ‘condueixen’ l’existència de la comunitat.

La recerca dels edificis que aixoplugaven l’educació a Catalunya – sovint contra la voluntat del GOBIERNO Y DEL REY DE ESPAÑA – és una tasca d’extrema dificultat ja que la majoria de les persones que en podien donar testimoni personal han lliurat l’ànima al Senyor, i/o no és fàcil trobar-se’ls passejant pels carrers. Pels politics del TOTS ELS COLORS, aquest és un tema marginal al que no s’hi pot dedicar ni un segon.

Ens encanta que les entrades de Edificis Escolars anteriors a la dictadura franquista tinguin una gran acceptació, ens agradaria però, que es superes aquesta ‘admiració passiva’ i que des de cada poble, vila i ciutat de Catalunya, ens féssiu arribar imatges – actuals i/o d’arxiu – dels edificis escolars que existien abans de que els sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco enderroquessin el govern LEGÍTIM de la II República.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ),fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Continuarem ,...

No hay comentarios:

Publicar un comentario