jueves, 14 de abril de 2016

CASA NATAL DE SANT MIQUEL DELS SANTS. VIC

La Rosa Ventura Cutrina em feia arribar unes imatges de la casa natal de Sant Miquel dels Sants, que es troba al carrer homònim, conegut antigament com carrer de Sant Hipòlit.


Sant Miquel era fill d'Enric Argemí, que habitava en aquest carrer. Va néixer el 1591. La casa natal del devot trinitari es transformà en part per a destinar-la a capella, reservant l'altra part per habitació del Sant. La transformació i construcció de la capella es realitzà l'any 1799. Data, doncs, de les darreries del segle XVIII. Es desconeix el mestre d'obres.

La Capella de nau única està adossada al cos de la casa natal de Sant Miquel dels Sants, avui convertida en convent.

L'accés a la capella es pot fer per l'interior de la casa, pel primer pis, o bé pel carrer de Sant Miquel. La façana segueix la construcció de la casa però està emmarcada per uns esgrafiats que envolten l'únic òcul que dóna llum a l'església, un òvul de petites dimensions emmarcat amb pedra. Al damunt hi ha una fornícula on s'ubica el Sant emparat per una petxina. Als laterals hi ha unes làpides en les quals es parla dels preceptes a seguir per a obtenir indulgències. La façana és arrebossada i pintada. L'interior és decorat amb motius florals esgrafiats.

A l'habitació-oratori de Sant Miquel dels Sants es conserven un seguit de pintures realitzades al segle XX per Llucià Costa Bosch (Vic, 1883-1942).


L'estat de conservació és bo. Conserva un retaule del taller Reial així com un retaule del segle XVII de Sant Miquel a l'absis. A l'oratori trobem un retaule de Sant Miquel del segle XX.


Segons , Joaquim Salarich i Verdaguer ( 1816-1884 ), en aquesta casa hi va viure durant un temps el canonge Jaume Collell i Bancells (Vic, 16 de desembre de 1846 - 1 de març de 1932)

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario