martes, 19 de abril de 2016

L’INTERNACIONAL, L’HOTEL ‘PROVISIONAL’ DE L‘EXPOSICIÓ UNIVERSAL DE BARCELONA DE 1888

Llegia a :
https://ca.wikipedia.org/wiki/Hotel_Internacional

Que l’edifici es va construir en un terreny guanyat al mar al nou passeig de Colom, davant de la Capitania General.

Tenia planta i quatre pisos de 150m. per 35m. i ocupava un solar de 5.000 metres quadrats. Tenia capacitat per a 2.000 hostes en 600 habitacions i 30 apartaments per famílies nombroses.

La construcció va començar a mitjan desembre de 1887 i el 14 de febrer de 1888 s'acabaven les obres d'edificació, si bé els acabats interiors i la decoració es va allargar fins finals de març de 1888.

A mitjan gener es va decidir treballar de nit, fent servir divuit grans focus elèctrics i es van estructurar les brigades de personal que en total estaven formades per 650 paletes i peons, 100 fusters i 40 guixaires.[

La inauguració oficial va ser el 5 d'abril de 1888 i es va obrir al públic el 12 d'abril.


L'edifici dissenyat per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de desembre de 1850 – 27 de desembre de 1923) havia tingut una bona acollida per part dels ciutadans i una bona part del sector intel•lectual que el consideraven una obra d'art representativa de la nova arquitectura.

El seu caràcter efímer però, havia comportat determinades actuacions de difícil marxa enrere. La ubicació s'havia fet en uns terrenys cedits de forma temporal pel port que no eren estables com per a allotjar una construcció permanent. A més l'edifici no comptava amb fonaments, sinó que estava assentat sobre una estructura metàl•lica feta expressament per aportar estabilitat i, per últim, els materials utilitzats eren de qualitat pensada per una durada limitada.

Així, tot i que el seu fi estava predeterminat, es va organitzar un moviment de defensa que va començar ja abans d'estar acabat. Un cop acabada l'exposició es varen produir moltes tensions per canviar la situació, involucrant al ministre amb una oferta de venda de l'edifici, arribant la discussió a les Corts Espanyoles, amb una sessió molt tensa en què es confirma l'ordre d'enderrocament, que va començar l'1 de maig de 1889, una mica més d'un any després de la seva inauguració.

No hay comentarios:

Publicar un comentario