miércoles, 9 de noviembre de 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ. TARAVAUS. VILANANT. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

L'església de Sant Martí de Taravaus, avui terme de Vilanant, malgrat consta encara en un cartell – NAVATA- , és inaccessible ni no coincideixes amb algun veí/na que visita el fossar, llegia que va ser consagrada el 17 de maig del 1321, encara que l'existència d'un temple advocat a San Martí, apareix documentat des de l’any 1279. Probablement, aquest primer temple fou reconstruït durant els primers anys del segle XIV. Segons l’ historiador Joan Badia Homs ( Palafrugell, 9.05.1941) , l'església de Taravaus demostra el llarg manteniment de les formes romàniques en l'arquitectura popular.


Patrimoni Gencat ens explica que és un edifici d'una sola nau amb absis semicircular. La façana d'accés, situada a ponent, es troba emblanquinada. Té la porta allindada, amb quatre arcs de mig punt en gradació decreixent. Al centre de la façana hi ha un òcul modern. El campanar s'eleva a la banda nord; és de planta quadrada, amb obertures d'arc de mig punt i coberta de pavelló. La nau, també amagada per la calç, es cobreix amb volta apuntada i seguida pervivència d'un romànic tardà.


El fossar de Taravaus embolcalla l'església

M’explicaven que hi ha celebracions litúrgiques un parell de cops a l’any, un a l’estiu, i l’altre en la diada del Sant l’11 de novembre, i/o el festiu més proper.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , posar ‘ en valor’ el patrimoni històric i/o artístic , que – encara – no s’ha destruït a Catalunya és feina de TOTHOM.

No hay comentarios:

Publicar un comentario