martes, 13 de diciembre de 2016

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE SANT JAUME DE CASTELLVI DE ROSANES. EL LLOBREGAT JUSSÀ

En matèria de patrimoni històric i/o artístic, no es pot dir que Castellví de Rosanes sigui un poble ‘acollidor’, o patíem en ‘carn pròpia’, com també la Montserrat Pagès Paretas, autora de llibre ART ROMÀNIC I FEUDALISME AL BAIX LLOBREGAT, a la que prohibien la primavera de l’any 1989, accedir a la capella de Sant Jaume ( pàgina 95), en aquella data constata també la destrucció del camí públic que hi menava, arrancant els arbres que hi havia a banda i banda. Documenta també la destrucció de l’espadanya.

Al Fons Salvany hi ha tres imatges d’aquesta capella :


Una vista de la part davantera de l’any 1923


Una vista des de l’absis datada l’any 1912


I, una vista del interior [ s’adverteixen tres esglaons a la dreta, fet que em fa dubtar que la imatge sigui de Sant Jaume de Castellví ] de 1923. Els meus dubtes creixien més encarà quan llegia; va ser cremada el 1936 – en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà - i aleshores es perdé la imatge de Sant Jaume, policromada i de tradició romànica, que s'hi conservava. Advertiu que en la fotografia no s’adverteix cap imatge, i s’endevina un abandó que no es correspondria a la data de 1923.

Hi ha imatges actuals de :
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=140

http://www.catalunyamedieval.es/capella-de-sant-jaume-castellvi-de-rosanes-baix-llobregat/

I, a les pàgines 90 a 98 del llibre ART ROMÀNIC I FEUDALISME AL BAIX LLOBREGAT de la Montserrat Pagès Paretas, trobareu informació de l’edifici i la seva història.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario