jueves, 1 de diciembre de 2016

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE SANT ESTEVE DE VILERT. ESPONELLÀ. EL PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

Llegia que la capella de Sant Esteve de Vilert, situada al costat del fossar parroquial, prop de l’església de Santa Maria, va ser construïda l'any 1365 i restaurada durant el segle XIX.


A l'interior hi havia un retaule datat l’any 1560, dividit en tres cossos, que fou restaurat l'any 1860. Actualment no hi ha cap tipus d’ornamentació.


Va estar molts anys abandonada i darrerament ha estat cedida al municipi pel seu antic propietari.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; edifici religiosa adossat al recinte del cementiri parroquial de Vilert per la seva banda oest. És de planta rectangular amb parets portants de maçoneria i coberta de teula àrab a dues vessants amb un senzill campanar d'espadanya sobre el carener. Interiorment es desenvolupa en una sola nau. La porta d'accés situada a la façana nord és emmarcada amb carreus.

Quan al topònim evoluciona des de Villa Akerdi, fins a Vila Azert, i Vilert en l’actual denominació. Els topònims VILA/ VILLA indiquen pertinença.


Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de qui va ser ‘el promotor’ d’aquesta església, i els motius que l’impulsaven a fer-ho, malgrat la proximitat al fossar Parroquial, no degué exercir mai com a Capella del cementiri, ja que la distància fins a l’església parroquial, fagocitada per les edificacions, és de poc més de 10 metres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario