sábado, 3 de junio de 2017

CAL QUIM. BANYERES. EL PENEDÈS JUSSÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Retratava la façana de Cal Quim a la Plaça de l’Ajuntament, 4 de Banyeres, a la comarca del Penedès jussà.
Nota per alguns lectors tiquismiquis, sobirà i jussà, son paraules que la llengua catalana, feia servir abans de l’any 1714, en que Castella es proposava anihilar la nostra llengua i la nostra cultura, tasques en les que val a dir, ha persistit sempre, malgrat els aparents canvis polítics que s’han produït al llarg dels segles.


Patrimoni Gencat ens diu quan a la descripció que l'edifici consta de dues plantes. La façana és decorada mitjançant carreus pintats de diferents colors (groc, vermell). Els baixos presenten un gran i elevat arc rebaixat, el qual és dividit en dues parts, l'inferior ocupada per una vidriera que correspon a la porta d'accés i la superior per una petita porta balconera. El pis noble, separat per una cornisa, presenta un balcó amb base i obertura de llinda. Com a remat de l'edifici hi ha una sinuosa cornisa, la part central de la qual presenta un cercle de flors, és de forma corba i té un remat format per fulles, a cada banda d'aquest cos hi ha una balustrada.

La casa fou construïda per l'avi de l'actual propietari (1983), el qual era paleta i es deia Quim. Era l'any 1912 quan es construí l'edifici, segons s'observa en un reixat que abans es trobava a l'entrada de la casa.

La casa forma part de l'herència familiar.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com dels cognoms de l’avi Quim, i del lloc i data de naixement i traspàs, malgrat que se’l qualifica de ‘paleta’, pensem que era un veritable mestre d’obres.

Voldríem rebre també imatges dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, que hi havia tant a Banyeres, com a les seves pedànies.

Catalunya us ho agrairà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario