lunes, 28 de mayo de 2018

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA UNITARIA DE CASTELL-PLATJA D’ARO. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. LA CATALUNYA – ENCARA – DEL 155

La Teresa Puig, feia arribar una fotografia al Miquel Granados que aquest publicava, i que al ensems em feia arribar el Joan Dalmau Juscafresa de l’escola del carrer Vicens Bou Geli (Torroella de Montgrí, el Baix Empordà, 19 de gener del 1885 - 6 de gener del 1962) amb el nom “Escuela Unitaria de niñas y Escuela Unitaria de niños”

El primer projecte d'escola per a Castell-Platja d'Aro no es va acabar realitzant i era d'Isidre Bosch Batallé (Vilanna, 1875-1960) (1936): preveia dues aules amb una capacitat de 40 o 50 alumnes a cadascuna, separades per un cos central destinat a biblioteca. Al costat de l'edifici estava projectada la construcció dels habitatges pels mestres, que constaven de planta baixa i pis.

També de 1936 coneixem un altre projecte per "Escuela unitaria para niños y niñas en Fanals de Aro, Ayuntamiento de Castell de Aro" signat a Madrid per l'arquitecte valencià , Lorenzo Gallego Llausás, del qual no es coneixen més notícies.

Finalment, l'any 1959 s'inaugura l'escola del carrer Vicens Bou amb el nom “Escuela Unitaria de niñas y Escuela Unitaria de niños”, segons projecte de l'arquitecte Josep Maria Claret Rubira (Girona, 1908-1988). Es tractava d'un edifici en planta planta baixa rectangular.


L’any 1968 l’escola passa a denominar-se Escuela Graduada Mixta de Playa de Aro i l’any 1972 es va construir l’escola comarcal de Vall d’Aro on anaven tots els nens i nenes de la població, l’edifici del carrer Vicens Bou es tanca. Dos anys després es reobre l'escola, que seguirà usant-se fins els anys 90. Actualment les Antigues Escoles, que han estat rehabilitades, acullen el Centre Cívic del poble.

http://ciutada.platjadaro.com/item/3537-comiat-de-l-antiga-escola-vall-d-aro

http://ciutada.platjadaro.com/informacio/pdf/comiatescola.pdf

Tinc la sensació que Josep Maria Claret Rubira (Girona, 1908-1988), executava el projecte de l'Isidre Bosch Batallé (Vilanna, 1875-1960).
I m’agradaria tenir noticia de lloc i data de naixement i traspàs de l'arquitecte valencià , Lorenzo Gallego Llausás.

La persistència en el temps de l’article 155 és una alhora que un abús de dret, una vergonya per aquesta ‘democraciola’, i per la Europa que s’omple la boca de drets humans, democràcia,...

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=castell&page=11&pos=105

Feu arribar aquestes dades a l’Ajuntament, per si els interessa mantenir i fer conèixer la memòria històrica.

Antonio Mora Vergés

No hay comentarios:

Publicar un comentario