miércoles, 8 de julio de 2020

CAPAFONTS I ALGUNES DE LES SEVES MERAVELLES. ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE BARRULLES I EL PONT NATURAL DE GOI. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

L’Enric Sànchez-Cid , publica un dels seus llegendaris penols, on s’aprecia la ruta que des de Prades es surt en direcció a Capafonts, i poc abans d'arribar-hi i a mà esquerra apareix (indicat) hi ha el camí que mena a l'ermita de la Mare de Déu de Barrulles.



La historia de Capafonts – con la de tants i tants nuclis de població de Catalunya – s’explica amb les constants picabaralles, en alguna ocasió foren el comte i la seva muller, en altres fou la plaga de la llagosta que en el segle XVIII, aparegué davant una bona collita, arrasant tot el sembrat.

Com sempre acostuma succeir però, Déu prem però no escanya, i el que en el segle XVIII va mantenir-se en prosperitat foren les mines d'argent i de plom que s'explotaren, encara que la principal activitat fins el segle XIX i principis del XX fou el carboneig.

La puntada definitiva – també com per arreu - fou l'evolució demogràfica: després d'una època a mitjans del segle XIX d'un augment notable, Capafonts entrà, com la majoria dels pobles de la muntanya, en un procés de davallada constant.

Per qui encara tingui ànims de caminar unes tres hores, pot fer una bonica excursió al Pont ‘natural’ de Goi.

Fotografia: Enric Fort Ferrer
http://www.valldecapafonts.com/capafonts_racons_pont_de_goi.html

Quan al topònim Capafonts, en la documentació antiga Capafontes (Segle XII), probablement del llatí CAPUT FONTIS ‘cap de la font’, al·lusiu a l’origen del riu Brugent.

Aquest pont no cal confondre’l amb el Pont d’en Goi, a Valls, on l’exèrcit francès va derrotar a l’exèrcit espanyol en el 1809.

Arribeu-vos a Capafonts, el Camp jussà de Tarragona, .., volteu per Catalunya, ara que encara és possible.

Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, com deien a bombo i plateret , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8


El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !

No hay comentarios:

Publicar un comentario