viernes, 3 de julio de 2020

CAN MASSÓ - LA MARINETTE - LA MARINETA. PARETS. EL VALLÈS ORIENTAL

De la Marinette de Parets de Vallès , patrimoni Gencat ens diu que és un magnífic edifici de planta quadrangular. La teulada és a quatre vents. A la porta, adovellada, hi ha un escut sobre la clau. A la finestres hi ha una bona traceria i són d’esti gòtic al igual que les laterals, tot i que són més petites respecta aquelles. A la part superior, sota el ràfec de la façana, hi ha una galeria amb pilarets octogonals que sustenten petits arcs escarsers.

Com és mal costum, cap dada de l’autor.

Fotografia . Albertus70

Llegia a http://parietes.com/pdfs/Parietes-2.pdf

L'any 1916, el propietari de la masia, Miquel Bosch i Calderó es va casar amb Maria Damm, filla de Joseph Damm, el qual va fundar la fàbrica de cervesa Damm l'any 1876 a Barcelona.

Maria Damm era coneguda com la Marinette, pel seu origen francès (Marinette és el diminutiu de Maria).

L'any 1923, va encarregar a l’arquitecte Josep Goday i Casals (Mataró, 6 de setembre de 1881– Barcelona, 15 de maig de 1936) restaurar del tot la masia anomenada Can Masó, la va transformar en l'edifici que és actualment.


La granja Marineta va tenir el màxim esplendor entre el 1925 i l’any 1936 quan els sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco, amb la aquiescència de la Jerarquia Catòlica, es revoltaven contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.

https://salvadormatas.com/La-Marineta


Trobava la fotografia d’un dibuix de la masia on apareix parcialment el que podria ser la capella, fet força probable ja que aleshores això – tenir capella – era un signe de distinció social. Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Amb aquest mateix nom existeix encara un edifici a Mollet del Vallès :

https://www.molletvalles.cat/assets/Uploads/05075Blanch.pdf


https://www.molletvalles.cat/assets/Uploads/12045Morera.pdf


http://relatsencatala.cat/relat/la-marinette-de-mollet-del-valles/1040812

http://www.parets.cat/la-vila/guia-del-municipi/equipaments/centre-de-recursos-empresarials-la-marineta

Arribeu-vos a Parets, al Vallès Oriental, volteu per Catalunya.

Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, com deien a bombo i plateret , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !

No hay comentarios:

Publicar un comentario