domingo, 30 de agosto de 2020

QUE EN SABEU DEL JULI BARBEY POINSARD PROMOTOR DE LA CASA DEL PASSEIG, 5 DE LA GARRIGA ?. EL VALLÈS ORIENTAL.

La Carme Pecanins Luna em feia arribar un dels seus treballs, en aquesta ocasió una imatge de la casa Juli Barbey i Poinsard, al numero 5 del Passeig de la Garriga al Vallès Oriental.


Llegia a : https://upcommons.upc.edu/handle/2099.1/21693 treball magnífic de Carles Paños Garcia en relació a Juli Barbey i Poinsard promotor de la casa que porta el seu nom a la Garriga al Vallès Oriental, que era “diputat”, no he sabut trobar a la xarxa cap dada que confirmi aquesta afirmació, tampoc en la breu nota en que la Vanguardia dóna noticia de la seva mort :
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1922/09/23/pagina-5/33292416/pdf.html

Trobava una fotografia en al que apareix Juli Barbey i Poinsard, del que ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs i tantes dades biogràfiques com sigui possible a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , vitpons@gmail.com , a :
http://xiloca.org/data/Bases%20datos/Monograficos/6149a.pdf


Explica el Carles Paños Garcia, que la casa Juli Barbey i Poinsard va ser construïda per l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877- la Garriga, 15 de setembre de 1937) l per a encàrrec del diputat del que va rebre el nom la casa.

El senyor Barbey tenia l’ambició de fer-se construir la casa més bonica per l’arquitecte de més renom de la Garriga, i ho va aconseguir, volia fer una casa amb cert aspecte de grandiositat, amb el qual Raspall va pensar fer accessos per tots els carrers de les mançanes.

La casa del diputat Juli Barbey sintetitza les virtuts de les construccions de Raspall, que com a arquitecte equilibrat, sap crear unes distribucions enraonades, amb un clar sentit de conservar la frescor interior de les vivendes, jugant sempre amb un cromatisme de colors pastel a les parets i vidrieres, creant així espais de bon viure, sense incomoditats innecessàries que només dificultarien el tant ben plantejat confort.
La casa està composada per una planta soterrani, planta baixa, planta primera, planta altell i una petita habitació a dalt de tot de la torre, a la que s’ha anomenat planta torre.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=384

Patrimoni Gencat en diu que la Casa Barbey és l'obra màxima i més coneguda de Raspall per la grandiositat i qualitat arquitectònica que té i pel conjunt d'elements decoratius que conté -tant interiors com exteriors-. És formada per semisoterrani, planta baixa, pis i sota coberta, amb una torre de planta rectangular en un angle. És centrada per un espaiós vestíbul on hi ha una gran escala. La coberta és complexa i conté ceràmica vidrada en verd i caramel, que fa figures geomètriques. Els murs estan formats per un sòcol de pedra irregular, coronat per una sanefa de ceràmica vidrada, i per paraments estucats en color ocre. Al capcer de la façana sud hi ha un rellotge de sol i a la façana de ponent un sant Jordi, ambdós de trencadís. L'interior és profusament decorat: sòcols, arrambadors, llars de foc, columnes de trencadís, capitells de ceràmica, sostres de guix, pintures, vitralls emplomats, paviments, mobiliari, llums...

Intervenien en les tasques de decoració entre altres , Josep Triadó i Mayol (Barcelona, 10 de febrer de 1870 - 2 d'abril de 1929), i Lluís Bru i Salelles (Ondara, la Marina Alta, País Valencià, 1868 – Barcelona, 1952)

La casa està o estava a la venda :

https://www.lavanguardia.com/local/valles-oriental/20180124/44252096007/casa-barbey-joya-modernista-garriga-venta.html


https://www.grupovia.net/sector-inmobiliario/880-casa-barbey-bien-cultural-de-interes-nacional-se-pone-a-la-venta-por-6-millones-de-euros


Si teniu interès en la Carme Pecanins Luna, o en alguna de les seves obres, sou pregats de fer-nos arribar un email a castellardiari@gmail.com i li farem arribar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario