miércoles, 26 de agosto de 2020

IN MEMORIAM. LA FÀBRICA DE “ ROLLOS MUSICALES VICTÒRIA”/ “LA SOLFA”. LA GARRIGA.

El Jose Delgado publica una fotografía de la fàbrica “Rollos Musicales Victoria” , més coneguda com "La Solfa”” , de La Garriga, ubicada en unes naus obra de l'arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877 - la Garriga, 15 de setembre de 1937), “Rollos Musicales Victoria” produïa els rotlles de les marques Victoria, Best i Ideal. Inicialment amb maquinària importada, aquesta va acabar construint-se a la mateixa fàbrica. Va arribar a tenir 35 treballadors, entre 1919 i 1930, i un catàleg innovador d'unes sis mil obres l'any 1929. Aquest catàleg incloia -a tall d'exemple- temes tan diversos com la sardana, la sarsuela, simfonies o òpera, així com una gran diversitat de compositors, tals com Beethoven, Chopin o Debussy o el mateix Manuel Blancafort i de Rosselló (la Garriga, 12 d'agost de 1897- Barcelona, 8 de gener de 1987)i va comptar entre els seus compositors l'obra de dues autores, Adelina Hombravella i Narcisa Freixas Cruells (Sabadell, 13 de desembre de 1859 - Barcelona, 20 de desembre de 1926)


Manuel Blancafort, fill del propietari i músic de renom, va treballar a l'empresa durant la seva adolescència, traslladant les notes dels pentagrames a les cintes contínues de la pianola, i va ser per a ell una autèntica escola; també hi va treballar com a marxant el seu germà Antoni.
http://www.cdh.lagarriga.cat/contingut/la-solfa-des-de-dins-els-secrets-del-paper-perforat-victoria

La Solfa va tancar les portes l'any 1932, fruit de la crisi provocada per l'aparició del fonògraf, i l'edifici va passar a ser la seu de l'empresa Blavi, del mateix Blancafort, amb qui La Solfa compartia seu des de 1931


https://www.radiocoleccion.es/la-garriga-mi-pueblo-natal/

No hay comentarios:

Publicar un comentario