jueves, 22 de octubre de 2020

A VERGES, SANTS I MINYONS, NO ELS PROMETIS SI NO ELS DONS

Al llarg dels anys he pogut comprovar la  certesa irrefutable d’aquesta frase.

Us explico;  El Concili de Trento – ja en fa uns quants  dies -  posava les bases que transformarien l’església catòlica , apostòlica i romana, en una empresa multinacional, potser la primera.  

Entre les moltes propostes del Concili n’hi havia una que instava als rectors, a que per estendre la pietat, recomanessin la construcció d’oratoris, capelles i ermites , als  grans propietaris  - majoritàriament rurals, encara que la mesura també es va aplicar a les ciutats - , en molts casos, més per raons socials – tenir capella “fardava” – que per raons de fe, s’aixecaven aquí i allà, oratoris, capelles i ermites.

El canvi d’una economia agrícola, a una incipient manufactura industrial, comportarà el progressiu “abandó”  de bona part dels oratoris, capelles i ermites, que s’aixecaven a major glòria dels propietaris.

El “progres” substituiria com objecte per “fardar” la piscina.

Està clar que no eren les verges i/o els sants qui demanava que els aixequessin oratoris, capelles i ermites, oi?. Tant, com que aquell “abandó” implicava de facto, la renuncia a la “protecció celestial” que havien gaudit aquelles cases i famílies.

Si feu un tomb – cosa molt aconsellable – per Catalunya, podreu comprovar, com bona part de les “grans cases” estan avui en un estat llastimós, i que la seva decadència si fileu prim, s’inicia quan es trenca aquell “ compromís “ que de forma tàcita s’assumia quan s’heretava una casa o masia amb oratori, capella i/o ermita.

En ocasió – afortunada ocasió, val a dir -  de trobar i fotografiar  lesrestes de l’ermita de Puig Armengol o de Llosa- Corba, al terme de Santa Mariad’Oló, constatava fins a quin punt son certa aquelles paraules “a  verges, sants,  i als minyons, no els prometis si no els dons”, la desaparició d’aquell edifici religiós, coincidia amb el final de la nissagadels Rocafort que desapareixerà de la faç de la terra,  i afirmava encara ; en aquesta ocasió les malediccions que trobem a Dt. 27,14-26 es feren realitat.



Us animo a documentar altres històries. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario