viernes, 30 de octubre de 2020

CAN ROSSELL. IN MEMORIAM DE LA SEVA ESCOLA PARTICULAR ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. ARENYS DE MUNT. EL MARESME.

 

El Joan Dalmau Juscafresa , autor del blog Llocs de Catalunya m’enviava dades i imatges de Can Rossell, al terme d’Arenys de Munt, a la comarca del Maresme.

 


El Mapa de patrimoni cultural recull de Can Rosell; masia de planta rectangular, coberta de teules a dues vessants i carener perpendicular a la façana; consta de planta baixa, pis i unes petites golfes.

Portal rodó adovellat amb l'escut dels Rossell i tres finestrals gòtics d'arc lobulat en la planta pis. A banda i banda de l'entrada hi ha sengles bancs de pedra correguts.



Rellotge de sol a la façana. A l'extrem del carener hi ha un penell en forma de gall. Té un pou d'aigua al davant.

Darrera hi ha una capella a mig fer. És d'una sola nau. Es va començar a construir després de la guerra civil, però no es va acabar mai.  Hom explica que hi ha un projecte de capella de l'any 1924 realitzat per Enric Catà i Catà  ( Sant Feliu de Llobregat, 1878 - Barcelona, 1937), que podria correspondre a la capella del darrera, tot i que la informació oral i la bibliogràfica no coincideixen cronològicament.



La casa conserva una  capelleta dedicada a Jesús de Natzaret de  planta quadrada amb la coberta a quatre vessants; amb els tremujals d'obra. Coronament amb una creu de ferro. Porta de reixa de ferro i vidre. Paret d'obra arrebossada i pintada de blanc.

Una llum està permanentment oberta, actualment funciona amb corrent elèctrica però abans era un llum d'oli.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/capelleta-de-can-rossell

Hem semblava una troballa EXCEPCIONAL  l’afirmació;  l'edifici annex és posterior i consta de la cort, la pallissa i "l'estudi", on el senyor Josep Rossell Riera, nascut  l’any 1881, fill de  Josep Rossell-Catà  i Maria Riera Mora,  va fer una escola particular, en els anys 20 i 30.



No ho recullen els amics de pobles de Catalunya en el seu excel·lent post sobre la casa :

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3003

Catalunya porta comptabilitzades 13.974 víctimes de la Covid.19, i hom pensa que almenys la mateixa quantitat com “danys col·laterals  per la desatenció sanitària.  No és cap consol, que la mitjana  de víctimes sigui més alta  al REINO DE ESPAÑA.

 Que el Sant Crist tingui pietat de tots nosaltres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario