sábado, 17 de octubre de 2020

LA PURISSIMA CONCEPCIÓ ERA L’ADVOCACIÓ DE LA CAPELLA DEL MAS BANYERES AL TERME DE CENTELLES . OSONA.

 Del Mas Banyeres de Centelles en diuen “ poqueta cosa “ al Mapa de Patrimoni :

https://patrimonicultural.diba.cat/element/mas-banyeres

Alguna dada més aporta el  Ramon Solé en la ùblicaciño que fa al seu blog :

https://estimadaterra.wordpress.com/2019/03/30/mas-banyeres-de-centelles/

Hi ha dades que potser costarà d’esbrinar com l’autoria de l’edifici  a darreries del segle XIX,  la “ inèrcia perniciosa “ va fer una excel·lent feina en durant la dictadura franquista, i la “democraciola” com en tantes altres qüestions a aplicat el "laissez faire, laissez passer".



L’advocació que té o tenia la capella és una dada que necessàriament s’ha volgut AMAGAR,  era coneguda per descomptat per la propietat de casa, pel rector de la parròquia de Santa Coloma, pel bisbe de Vic,...



Ho demanava  al Centre deDocumentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), així imatges del interior si en tenen.

La resposta, quasi a volta d’email em deia ; Capella de la Puríssima Concepció. No tenim l'interior.

Eix Estels, l’empresa que gestiona la finca, en regim de lloguer,  com a Casa de Colònies, em deia que la capella està dessacralitzada, i que no tenen imatges de l’època en que tenia activitat religiosa.  

Només podem esperar que la família propietària de cognom Tarradelles, conservin imatges d’aquella època, i fins que puguin posar llum sobre l’autor d’aquest magnífic edifici. 

Hem fet – com a societat – un gran pas enrere, la dictadura va anar baixant el llistó en els camps de la cultura i l’educació, i la “democraciola” es va afegir amb entusiasme  a aquesta ignominiosa tasca, i el resultat el veiem pels carrers, per les televisions, ...,  joves que es  senten orgullosos de la seva ignorància i que son exemple, dissortadament per les noves generacions.


No hay comentarios:

Publicar un comentario