viernes, 4 de agosto de 2023

LA BOADA. ELS HOSTALETS. LA VALL D’EN BAS. LA GARROTXA.

 


El Matias En Mais Castanyer, publica una fotografia; La Boada, Hostalets d'en Bas, ca. 1929. (AFCEC_EMC_X_4077)

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4617/rec/12

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4598/rec/47

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4727/rec/48

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4603/rec/49

Almenys en una consta com autor , mossèn Baldiri Guillamet,  manquen dades del cognom matern, i del lloc i data de naixement i traspàs, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com

Consten com a seves almenys :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Baldiri%20Guillamet%20(Mn.)/field/creato/mode/exact/conn/and/page/1

No trobava dades de la Boada, quan a l’origen del nom el diccionari català valència balear en diu en una de les entrades “multitud de bous” ,  i el seu diminutiu “ Boadella “.  Ens sembla del tot versemblant.

Llegia  a :

https://paisatgesvius.org/ca/espais/100008

la Boada , a la comarca de la Garrotxa, al municipi de la Vall d’en Bas, prop dels nuclis habitats d’Hostalets d’en Bas,  està situada dins de l’Espai Natural Protegit Riu Fluvià, que alhora també forma part de la Xarxa Natura 2000

L'acord de custòdia entre Paisatges Vius i la propietat,  Anna Mallorquí Quintana,  es va establir el juliol de 2020 amb l'objectiu general de conservar els seus prats de dall i amb els següents objectius específics:

Aplicar una gestió als prats de la finca que garanteixi la seva conservació

Conservar la riquesa florística dels que ja es troben en un estat excel·lent per tal d’obtenir-ne llavors que s’utilitzaran per enriquir altres prats.

Incrementar l’estat ecològic d’aquells prats que presenten un estat regular a través de la sembra amb llavors dels prats ben conservats de la finca.

L'Estudi de la Masia Catalana va ser un projecte ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.

 Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili.

 El fons fotogràfic consta de 7.705 imatges d'unes 1.500 masies de Catalunya i les Illes Balears, realitzades per fotògrafs de renom, d’alguns dels qual, com  succeeix amb mossèn Baldiri Guillamet, manquen dades, en aquesta tasca també esteu cridats a col·laborar. 

Amb els mitjans actuals assolir aquella fita  que es proposava  el Rafael Patxot i Jubert,  no sembla difícil d’assolir.  Ja trigueu a retratar masies arreu de Catalunya, i trametre les imatges a arxiufotografic@cec.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario