viernes, 27 de octubre de 2023

IN MEMORIAM. CAN VILA, L’ABELLA. SANT MARTÍ DE CENTELLES. OSONA

 Sempre hi ha un primer lector, o un lector que s’adona que incorporo enllaços a la meves publicacions, a manera de “ notes de peu de pàgina “ en les publicacions en paper.  Si voleu ampliar informació cliqueu al damunt i se us obrirà un altra publicació

Lluís Vila i d'Abadal (Vic, província de Barcelona, 1889 - Barcelona, 10 de setembre de 1937), passava per la comarca del Solsonès com un tsunami, i deixava un testimoni – no sempre ben identificat – de les masies que retratava per al Fons Estudi de la Masia Catalana.

A Sant Martí de Centelles, retratava  “Homes asseguts davant de Can Vila, de l'Abella a Sant Martí de Centelles  entre 1910 i 1936, la població  abans de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República  assolia el seu sostre al cens de 1930 amb 620 ànimes, dedicades majoritàriament a les activitats agrícoles.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3353/rec/9

El Mapa de Patrimoni explica que l'entorn d'aquest mas ha estat molt modificat per l'acció humana i actualment es troba en el centre urbà del municipi de Sant Martí.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-vila-de-labella

El cens a darreries del 2022 era de 1232,  691 de les quals vivien a l’Abella.  El creixement demogràfic  “ fagocitava “  Can Vila.

No en diuen  res a Patrimoni Gencat

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_d%27Osona#Sant_Mart%C3%AD_de_Centelles

La capital municipal és el barri de l'Abella, que es troba al costat de la carretera C-17 de Barcelona a Vic, i de la línia fèrria que entrava en servei l’any 1875.

Mentre  m'entretenia en aquesta recerca prosaica,  " ara toca " ,  la "monotonia criminal" contínua, els mitjans de comunicació audiovisuals, recullen les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"


Les mares palestines que veuen morir els seus fills com a conseqüència dels atacs israelians, de fam, de desatenció sanitària, …, i els infants assassinats, son veritables sants.

Que Sant Martí de Tours    i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario