domingo, 4 de marzo de 2012

ESGLESIA DEL ROSER I SANT LLORENÇ DE BRINDIS, PALÀ DE TORRUELLA. NAVAS. BAGES. CATALUNYA


Anàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés a  la ‘Colònia de les Flors’, a Palà de Torroella, en aquest cas concret el nom del lloc està relacionat amb el  del fundador; Joan de Palà i Valls, i no en la toponímia, Palà = pendent.


Amb data 7 de setembre de 1876 és concedit a Joan de Palà i Valls, advocat i propietari del Mas Palà, l'ampliació d'un aprofitament d'aigües del Riu Cardener (construcció de la resclosa) per una fàbrica de filatures i teixits de cotó, juntament amb altres edificacions. Així queda fundada la Colònia tèxtil coneguda per Palà de Torroella.

El dia 26 d'octubre de 1918, i per petició de l'empresari, a la Colònia Palà se li concedeix el títol de Proveedor de la Real Casa.

Al 1942,  i coincidint amb les Bodes de Plata de Joan Palà i Patrocini Beltrán s'inaugura l'església, que s’havia tornat a aixecar desprès de 1939;  La Mare de Déu del roser i Sant Llorenç de Brindis seran els excelsos patrons de la Colònia. Es fixa que cada any, el diumenge de juliol més proper al dia 7 (festivitat del Sant) es celebri una missa en el seu honor; aquesta devoció local devoció va començar segons les cròniques l’any  1603 ,  Llorenç de Brindis, Ministre General de l'Ordre dels Caputxins, va venir, procedent del Rosselló, a visitar els diferents convents de Catalunya; viatjava sempre  a peu i  s’aturava poc per reposar; durant el trajecte entre Solsona i Manresa va fer parada al Mas Palà.  La tradició diu que Llorenç resava el Diví Ofici, quan un fill de Joan Palà va caure d'una finestra força alta de la casa, a sobre d'uns rocs; en el moment de caure el Sant , va exclamar en veu alta: -No et faràs cap mal!  - I així fou com, sorprenentment, el noi va sortir il·lès de la caiguda.


L'accés a l'església es fa per un lateral i a través del campanar. De l’interior al que no podem accedir reproduïm :


La planta de l'església té forma de creu i en el creuer que travessa l'església s'hi troben dos altars laterals. La banda de l'Evangeli està dedicada al combregador. Així, al centre s'hi troba el Sant Crist amb la Dolorosa, emparat per la dreta per Sant Llorenç de Brindis i per l'esquerra per Santa Llúcia. La banda de l’Epístola està dedicada al Cor de Jesús, protegit per la seva dreta per Sant Antoni de Pàdua i a la seva esquerra per Sant Ramon Nonat.

L'església consta d'un altar amb una taula de marbre i al centre de la paret hi ha un nínxol central amb la imatge de Nostra Senyora del Roser. A la part de l'Evangeli s'hi troba Sant Josep i a la part de l'Epístola s'hi troba Sant Joan Baptista.

Enfront de l'altar i al fons s'hi troben els confessionaris i, just al damunt, el cor.

Mentre recollia imatges des de diferents llocs de la Colònia,  em venia al cap una cançó que possiblement molts dels lectors també heu sentit. Que s’ha fet d’aquelles flors?.  Us deixo un enllaç per escoltar-la [ avantatges d’escriure en  mitjans digitals ].


Em dol pensar que també aquí,  les flors no tornaran mai.   

No hay comentarios:

Publicar un comentario