miércoles, 17 de febrero de 2016

IN MEMORIAN. ESCOLA PÚBLICA DE MAFET. AGRAMUNT. L’URGELL. LLEIDA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :

Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – i de religiosos, uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Val a dir que al feixisme això d’ensulsiar escoles – sobretot si les havia aixecat la Mancomunitat i més la tard la Generalitat de Catalunya i la II República – li semblava ‘patriòtic’ fins a l’extrem de considerar-ho ‘mèrit’ per als Alcaldes i càrrec polítics que ho duien a terme.

Hem anat trobant joies com la Tesis Doctoral del MANUEL GARCIA GARGALLO:
http://www.tesisenred.net/bitstream/handle/10803/1987/02.MGG_TESI_VOL_II.pdf?sequence=2

I la col•laboració d’algunes persones físiques i/o jurídiques que entenen que la recuperació de la memòria històrica és un deure ètic de la nostra societat.

La feina es pot qualificar de gegantina i els mitjans per a dur-la a terme – llevat de la voluntat – son molt minsos, i reiterem la nostra petició de col•laboració a TOTHOM.

Havíem visitat Mafet l’any 2014, i aleshores no vaig ser identificar l’edifici que avui aixoplugat les escoles.
http://relatsencatala.cat/relat/esglesia-parroquial-de-sant-llorenc-mafet-el-poble-vanitos-de-lurgell-al-terme-dagramunt-lleida-catalunya/1049794

Llegia que començaments del segle XX es construeix l'escola sobre el forn de pa del poble. Als anys 20 s'hi afegeix el pis superior del mestre.

A l'any 1937 en motiu de la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, que donarà lloc a la mal dita ‘Guerra Civil’ es tanca l'escola.

L’any 1939 l'escola reprèn l'activitat docent amb la mestra Herminia Mazón. Se succeeixen diferents mestres fins que als anys 60 l'escola tanca i els nens de Mafet comencen a anar a escola a Agramunt.

http://agramunt.cat/docs/POUM%20-%20Aprovaci%C3%B3%20inicial/01%20DOCUMENTS/01%20POUM%20AGRAMUNT%20MEMORIA%20INICIAL%20JULIOL-2014.pdf

L'edifici de l'escola és una sola casa construïda a principis del segle XX entre dos carrers en desnivell. El de baix és el carrer del forn de pa, avui dia hi ha la plaça de la Germandat i a dalt trobem la plaça de l'Església. L'edifici és de forma rectangular amb coberta de teula àrab a dues aigües amb el carener paral•lel a la façana de la plaça de la Germandat. L'aparell és de carreus irregulars tan sols desbastats. Als anglès hi trobem carreus més grans. Les obertures es distribueixen de forma irregular. Es pot accedir a l'edifici per les dues façanes. A la façana de la plaça de la Germandat trobem una porta al costat esquerre i una petita finestra al mateix nivell. A la planta pis hi ha dues finestres d'arc escarser i un balcó, amb barana de ferro, de la mateixa forma. Al pis superior hi ha tres finestres rectangulars, mentre que a les golfes trobem petites obertures quadrades.]

A causa del desnivell del terreny on se situa l'immoble la façana de la plaça de l'església no presenta tanta alçada. A ran de carrer hi ha 3 portes, una d'elles amb tres graons i una petita finestra quadrada. A la planta pis hi un balcó entre dues finestres. Per últim, trobem les finestres corresponents a les golfes.[

En un costat trobem unes escales que comuniquen els dos carrers i a l'altre el pati de l'escola.

L'accés a l'escola es feia per la plaça de l'església que representava el primer pis per la façana de baix i la planta baixa per la plaça de l'església. Més endavant, als anys 20 s'hi va construir un pis superior per acollir la casa del mestre.


Ens agradarà rebre una imatge d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L’experiència – tenim recollides més 600 escoles – em diu que és MOLT difícil trobar col•laboració de la mal dita ‘ social civil’, amb tot, reitero el prec d’informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , alhora que insisteixo en una obvietat, la memòria històrica es recuperarà NOMÉS si els ciutadans així hi volen.

A Catalunya hi ha una clara divisió pel que fa a la divulgació del patrimoni històric, la província de Girona que hi ha esmerçat grans esforços, i la resta Barcelona, Tarragona i Lleida, que manifesten tenir poc o cap interès en aquesta qüestió.

Si des de qualsevol Administració Pública us posen entrebancs en la recerca de la memòria històrica, feu-nos-ho saber que confegirem una llista.

En el tema concret dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, està clar que el feixisme no tenia – ni té avui tampoc – cap interès en facilitar l’accés a l’educació; cal recordar que la seva tesis es fonamenta en l’existència d’unes elits que ‘condueixen’ l’existència de la comunitat.

La recerca dels edificis que aixoplugaven l’educació a Catalunya – sovint contra la voluntat del GOBIERNO Y DEL REY DE ESPAÑA – és una tasca d’extrema dificultat ja que la majoria de les persones que en podien donar testimoni personal han lliurat l’ànima al Senyor, i/o no és fàcil trobar-se’ls passejant pels carrers. Pels politics del TOTS ELS COLORS, aquest és un tema marginal al que no s’hi pot dedicar ni un segon.

Ens encanta que les entrades de Edificis Escolars anteriors a la dictadura franquista tinguin una gran acceptació, ens agradaria però, que es superes aquesta ‘admiració passiva’ i que des de cada poble, vila i ciutat de Catalunya, ens féssiu arribar imatges – actuals i/o d’arxiu – dels edificis escolars que existien abans de que els sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco enderroquessin el govern LEGÍTIM de la II República.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ),fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Continuarem ,...

No hay comentarios:

Publicar un comentario