lunes, 8 de febrero de 2016

SANT MARTÍ DE CAPELLADA, ANTIC CEMENTIRI DE BESALÚ. LA GARROTXA, GIRONA

Originàriament l’església de Sant Martí de Capellada era una construcció romànica, al llarg del segle XVIII – amb els ‘diners d’Amèrica’- fou àmpliament reformada, entre altres coses se li va afegir un petit i senzill campanar.
Actualment, més enllà del rètol que n’anuncia la restauració, dona la sensació que l’església està pràcticament abandonada i tancada al públic, en altres temps, la petita església de Sant Martí havia arribat a tenir una considerable activitat.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu, edifici de planta rectangular, amb un absis orientat a l'est i una porta formada per un arc de mig punt en el que hi ha inscrita una llinda.


L'interior, de dimensions molt reduïdes està cobert amb volta de canó i, com a particularitat s'hi observa, a les parets laterals un banc seguit. Hi ha també un petit altar de pedra a la part davantera.

L’enciclopèdica catalana recull’ Sant Martí de Capellada, petit edifici de tradició romànica, amb una nau i absis i una capella afegida a la part septentrional, que té el petit campanar de torre quadrada sobre el mur de ponent. L’envolta un petit clos, antic cementiri. Fou bastida al segle XII pels antics canonges augustinians reformats, en substitució de l’església de Sant Martí de Juïnyà, descrita al terme de Sant Ferriol’.

En demanaré informació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin )

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario