martes, 13 de marzo de 2018

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES DE SAMALÚS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

Charles Robert Darwin (12 de febrer de 1809 – 19 d'abril de 1882), explicava que les especies evolucionen – això que ni de lluny està acceptat per tothom- implicada que algunes tenen o tindran canvis en positiu, per continuar , i altres en negatiu, per acabar desapareixent.

A priori sembla que ‘la mala gent’ està en millor disposició per reeixir , oi?

Costa trobar avui persones com el Francesc Xavier Flaquer i Jubany ( Granollers, Vallès Oriental, dissabte, juny 16, 1883 + Barcelona, dissabte, març 9, 1957) http://diputatsmancomunitat.cat/mancomunitat/content/flaquer-i-jubany-francesc-xavier
https://www.canovesisamalus.cat/media/repository/llocs_d_interes/antigues_escoles_de_samalus.pdf

Francesc Xavier Flaquer i Jubany , com altres personalitats benestants de l'època, va tenir un vessant filantròpic. L'any 1918 feu construir unes escoles nacionals per al poble de Samalús, que li costaren a l'entorn de 30.000 pessetes. L'arquitecte fou Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877 - la Garriga, 15 de setembre de 1937, que les bastí d'estil modernista; es van inaugurar el 14 de setembre de 1919.

L'edifici destaca per la sanefa de rajoles de quadres de tonalitats blaves que dona la volta a tot l'immoble. D'altra banda, la porta d'entrada i les finestres són remarcades per arcs en relleu de color blanc. Francesc X. Flaquer i la seva família van presidir la brillant inauguració, que comptà amb la presència de personalitats destacades com el rector de la Universitat de Barcelona, Valentí Carulla i Margenat (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923) l'inspector en cap de primera ensenyança Dimas Fernández, i el diputat del districte Francesc Torras i Villà.


Actualment, a les antigues escoles hi ha la seu del centre cívic Xavier Flaquer de Samalús. El dia 10 de setembre de 1944 l'Ajuntament de Cànoves i Samalús va nomenar Francesc Xavier Flaquer fill predilecte del poble, com a reconeixement de la tasca altruista del polític granollerí envers el municipi.

Flaquer també va col·laborar, mentre era diputat, en la construcció del nou hospital de Granollers, que s'inaugurà el 25 de juliol de 1923.

I dissortadament – no els faré l’honor d’assenyalar-los – de mentiders, falsaris, energúmens, tòtils, gamarussos, bordegassos, estults, necis, bords, estúpids, caragirats, ..., sembla que no paren de sortir-ne per arreu, oi?.

La història ho acaba posant tot al seu lloc, qui se’n recorda dels mal nascuts que infligien dolor al nostres rebesavis, besavis, avis,...

Catalunya NECESSITA àligues, com Francesc Xavier Flaquer i Jubany, Eduard Toda i Güell (Reus, 9 de gener de 1855 - Poblet, 26 d'abril de 1941), Emília Carles i Tolrà (Cabrils, Maresme, 28 d'octubre de 1848 - 24 de febrer de 1915),..., els ocells carronyaires per a qui els vulgui.

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/01/escoles-velles-de-samalus-montseny.html

M’agradaria trobar una imatge del Francesc Xavier Flaquer i Jubany; dissortadament no apareix a :
http://diputatsmancomunitat.cat/mancomunitat/content/flaquer-i-jubany-francesc-xavier

Sou pregats de fer-nos-la arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com


No hay comentarios:

Publicar un comentario