domingo, 4 de marzo de 2018

EN EL CAMI DE L’ERMITA DE SANT FRANCESC DE SANTPEDOR. EL BAGES. CATALUNYA

Anàvem el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç de Savall, Vallès Occidental, 02.05.1926 ), i l’Antonio Mora Vergés camí de Manresa on havíem de recollir un encàrrec al Forn Jorba, ens aturàvem a Vacarisses per lliurar unes fotografies a mossèn Sebastià Codina Padrós ( Muntanyola, Osona, 1929 ), fill predilecte de Vacarisses, una autoritat en el món dels Goigs i alhora un esser entranyable pels que han/hem tingut , i tenim el goig de tractar-lo.

Ens explicava que des d’algunes associacions d’Amics dels Goigs s’està treballant en l’edició de TOTS els que té publicats.

Ens explicava que el Josep Torras Prat ha estat intervingut quirúrgicament i que estarà uns quants dies fent recuperació, aquell matí havia d’anar a visitar-lo a l’hospital, li donàvem records i ànims per a ell.

Com que en aquesta ocasió la nostra és una ‘visita de metge’ ens recepta una tornada el més ràpida possible, quedem en lligar-la amb la recuperació del Josep Torras Prat Prat.

Seguíem viatjant fins a Santpedor – el poble del llaç groc on retrataria l'església de Sant Francesc de Santpedor documentada al segle XIII, concretament l'any 1240 en diferents deixes testamentaries. Sabem que a partir d'aquest segle l'església fou centre d'una gran devoció fomentada per les pròpies autoritats de la vila.


L'any 1605 s'hi instal·là una comunitat de servites i una masia veïna (avui perduda) acollia al sagrista i regent de la capella. La devoció a Sant Francesc culminà l'any 1693 amb l'arribava a Santpedor dels monjos franciscans que hi fundaren una casa conventual.

Patrimoni Gencat la descriu com; petita capella d'una sola nau construïda sobre la base i el model d'una església anterior de la qual conserva la seva tipologia i estructura més essencial. L'església no té absis i la porta sobre al mur de llevant repetint un model usual a les portes romàniques tardanes del segle XIII, formada per grans dovelles amb una sola arquivolta. La nau és coberta per una volta de mig punt en el primer tram i per una volta ogival en el tram de l'altar. Situada dalt d'un turó és perfectament visible des de qualsevol lloc de Santpedor.

En els dies foscos que seguien a la sedició els miliars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà, l'any 1936 es destruïen el retaule renaixentista i la imatge antiga d'aquesta capella, mai, mai, mai, ens podran compensar de les pèrdues patrimonials i humanes que es generaven per la follia dels feixistes i la incomprensible complicitat de la jerarquia de l’Església catòlica.

Continuàvem fins a Cornet, on no teníem ocasió de retratar l'oratori de la Mare de Déu dels Dolors (antigament església) del Mas.

Dinaríem als Lleons, posteriorment recolliríem la comanda del Forn Jorba, i fèiem la tornada seguint el curs del riu Llobregat fins a Martorell.

Catalunya est incroyable
Catalunya is incredible
Catalunya ist unglaublich
Каталония невероятна
加泰罗尼亚令人难以置信

Antonio Mora Vergés

No hay comentarios:

Publicar un comentario