Em proposaven una joint venture, amb el fotògraf Josep Augé Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955) , les condicions, val a dir-ho eren del tot immillorables, ambdós rebríem pel nostre treball 1.000.000 de gràcies catalanes’ – per als que no esteu avesats als canvis ‘oficials’ , la ‘gràcia catalana’ equival a 0€. De fet, si haguéssim regatejat una mica el preu hagués pujat exponencialment, oi?.
Posàvem imatges i dades a l’edifici de la Casa de la Vila, que Patrimoni Gencat ens descriu com edificació quadrangular entre mitgeres, de tres plantes i golfes construït al segle XVII i que ha estat sempre la seu del govern local. No trobava cap dada que afirmi o contradigui la hipòtesis de que la casa acollia també les escoles publiques – com era costum en aquella època - fins a La construcció de les primeres escoles públiques de Blanes -la Joaquim Ruyra i Oms - que es va dur a terme des de 1916 fins a 1928. Ens agradarà rebre dades relatives al ús compartit amb les escoles a l’email coneixercatalunya@gmail.com [ L’edifici de l’Ajuntament de Lloret de Mar, acollia les escoles ].
La façana principal dona al Passeig de Dintre i l’altra, a la Plaça dels Dies Feiners.
La primera té tres pisos de finestres emmotllurades de les quals destaquen les del primer pis, amb balcó. El cos central de la façana està distingit per l’emmarcament de pilastres corínties, que assenyalen la porta i la balconada principals. A la part superior d’aquests, hi ha un petit frontó amb l’escut municipal entre garlandes.
La segona façana destaca per la porta principal, d’arc de mig punt amb grans dovelles i també amb l’escut municipal. Les finestres del primer pis són obertures d’arc rebaixat i les restants són rectangulars. Existeix una rica decoració esgrafiada a les llindes i als brancals de les obertures.
Restauració de la façana principal a partir de 1866, sota direcció de l’arquitecte Martí Sureda Deulovol (l'Escala, 1822 - Girona, 1890).
Restauració de la façana de la Plaça dels Dies Feiners (1954). En aquest moment la façana de la Plaça dels Dies Feiners passà a ser secundària.
Recentment, l’Ajuntament de Blanes també ha condicionat la planta de d’alt del bar Terrassans (edifici del costat), antiga sala de ball i ara sala de plens.
Ens agradarà tenir noticies dels autors de la restauració i del condicionament a l’email coneixercatalunya@gmail.com , no en trobava dades a : http://www.blanespromocio.cat/upload/1/fitxers/turisme%20sustenible/Cap9%20MATERIAL%20ANNEX.pdf
Per als catalans la conservació del patrimoni històric i/o artístic, i la seva documentació son un imperatiu ètic.
Blanes, és un indret que demana més d’una visita.
Fotografia : Josep Augé Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955)
Text: Antonio Mora Vergés ( L'argentera, el Camp jussà e Tarragona, 01.01,1951 )
No hay comentarios:
Publicar un comentario