jueves, 21 de marzo de 2019

IN MEMORIAM. LA TORRE CASTANYS. OLOT. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

El Fèlix González, publica una magnifica fotografia de la torre Castanys d’Olot, a la comarca de la Garrotxa.



L’ Emilio Maroto Castanys, m’enviava un email  en el que em deia que havien fet recerca a l’ Arxiu  Municipal d’Olot , on comprovaven que el promotor fou  Miquel Castanys i Masoliver, que comprà la finca (abans Casa i hort de l'abat) a l'estat.

https://www.olotcultura.cat/wp-content/uploads/2018/06/45.pdf



La Torre Castanys (1854) és una construcció neopalladiana d’inspiració indiana, un palauet de dues plantes situat al bell mig de l’antiga finca senyorial dels Sureda.



És obra de Josep Fontserè i Mestre (Barcelona, 1829-1897), personatge molt conegut i reputat gràcies al disseny d’obres com el parc de la Ciutadella o el mercat del Born.


El jardí, murat i d’origen privat, té una extensió d’unes quatre hectàrees.


Dissenyat a cavall entre l’estil romàntic i el pintoresc, el Parc Nou és un jardí captivador que incorpora elements de jardineria anglesa i zones boscoses de gran interès botànic, com la roureda monumental de roure pènol, formada per arbres de més de 250 anys i 25 metres d’alçada, i amb boix i grèvol de grans dimensions.


Sabina Sureda va llegar a la ciutat d’Olot, l’any 1932, una magnífica finca noucentista: el Parc Sureda, que contenia la Torre Castanys a l’interior.


Inicialment tot el recinte s’incorporà al patrimoni de l’Hospital de Sant Jaume d’Olot, però uns anys després fou comprat per l’Ajuntament i, el 30 de maig de 1943, s’obrí definitivament al públic amb el nom de Parc Nou.

https://museus.olot.cat/museu-dels-volcans/el-museu/ledifici-i-lentorn/

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/04/in-memoriam-de-lescola-de-la-torre.html


http://ca.turismegarrotxa.com/territori-i-natura/parc-natural-i-espais-protegits/parc-natural-de-la-zona-volcanica-de-la-garrotxa/el-parc-nou/


El correu de l ’Emilio Maroto Castanys, em venia com anell al dit, i em permetia divulgar “ urbi et orbe” que  Facebook bloquejava a l’Antonio Mora Vergés com editor del Diari de Castellar del Vallès, ho feia  pel fet de  promoure l’ús de la llengua catalana, concretament per divulgar el Paraulogic.   Agraeixo infinitament  rebre – una vegada més – la palma del martiri per defensar la llengua i la cultura catalana.

Aquests del Facebook han canviat de nom, llevat d’això continuen fent una tasca repressiva del català, que és del tot intolerable.




 Compartiu aquest enllaç. Gràcies.


No hay comentarios:

Publicar un comentario