El Raul Pastó Ceballos retratava el Santuari de la Mare de Déu d'Arboló, situat a l'anomenat Estret d'Arboló, penjat sobre la Noguera Pallaresa, al voltant del qual el riu traça un meandre, s'hi accedeix pel camí d'Arcalís a Arboló, que des del poble d'Arcalís baixa a buscar la riba esquerra de la Noguera Pallaresa, o bé des de l'aparcament de la carretera N-260, travessant el riu pel Pont d'Arboló i anant a buscar el camí anterior en el seu tram final.
En tots dos casos és recomanable fer la ruta a peu; en el cas del segon, el pont no admet el pas de vehicles, però el trajecte és de només 325 metres.
Patrimoni Gencat ens diu que formen el santuari, l'església romànica i les construccions annexes de l'hostatgeria al costat nord de l'església.
L'església és d'una sola nau amb absis semicircular a llevant, decorat externament amb arcuacions llombardes rematades per una cornisa.
A l'absis s'obren tres finestres de doble esqueixada. La nau és coberta amb volta de canó i l'absis amb volta de quart d'esfera. Hi ha tres portes, una a cada mur. La de tramuntana és de doble arc en degradació i comunica amb les dependències del santuari. La porta situada a migdia és de mig punt. La presència en aquest mateix mur de tres mènsules al mateix nivell de la clau de l'arc de la porta, fa suposar l'existència temps enrere d'un atri. Per altra part recorre tot aquest mur, per damunt de la porta, una cornisa llisa, sobre la que descansen dues finestres de mig punt de doble esqueixada. Aquesta cornisa queda interrompuda poc abans de l'angle sud-oest, continuant a una altura superior que es mantindrà a la façana de ponent. En aquesta façana s'obre una altra porta, de tres arcs en degradació, i una finestra molt allargada flanquejada per dos petits ulls de bou. Al capdamunt s'aixeca un campanaret de planta quadrada amb un arc lleugerament reentrant i en els laterals una petita obertura d'arc de mig punt. L'aparell emprat en la construcció és força singular, molt ben tallat i de mides molt regulars, que indiquen una datació tardana.
La primera vegada que trobem esmentada l'església de Santa Maria d'Arboló és l'any 920.
Aquesta església fou propietat del monestir de Gerri de manera intermitent. No sabem però quan va deixar de ser-ho definitivament. De tota manera però, en la dècima de 1391 Arboló figura dins el deganat de Cardós. En la visita pastoral de 1575 consta com a sufragània de Sant Lliser d'Arcalis, dins l'oficialitat de Sort; mentre que en la visita pastoral de 1758 consta com a parròquia d'Arcalis. Actualment és un santuari inclòs dins la demarcació parroquial de Sant Feliu de Sort.
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=25581
http://soriguera.ddl.net/el-municipi/patrimoni/lermita-romanica-de-la-mare-de-deu-darbolo
https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/02/goigs-la-mare-de-deu-darbolo-arcalis.html
Quan al topònim Soriguera ; en la documentació antiga Surrigera (segle. X), prové del llatí SORICARIA, derivat de SOREX ‘rata’, en el sentit de ‘vall de rates’ o de ‘vall de xoriguers’ (xoriguer ‘ocell menjador de rates’).
Aprofiteu per arribar-vos al Pallars sobirà, ara que us deixen sortir del vostre municipi, ningú sap quan durarà aquest impàs. Guardeu SEMPRE la distància de seguretat, porteu mascareta, i eviteu feu-vos mal, la sanitat pública està a la U.V.I.
Compadiu-vos dels que ens han AMAGAT – i ens AMAGUEN – les dades de les persones que han traspassat víctimes de la Covid. 19
Déu els passarà comptes.
No hay comentarios:
Publicar un comentario