miércoles, 27 de enero de 2021

MASIA DE L'ESPARC. LA VALL DE BIANYA. LA GARROTXA. GIRONA

 

L’Olga Sacrest Roca publica una fotografia de la  masia de l’Esparc situada en un extrem de la Vall de Bianya, de cara a migjorn, al peu de la muntanya de Sant Valentí, i pròxima a la riera de Ridaura. L’enciclopèdia catalana ens diu ; antic veïnat i actual masia de la parròquia de Sant Joan les Fonts , la Garrotxa






Fotografia. Olga Sacrest Roca. A la decada dels 80 del segle XX


En el decurs del temps, trobem escrit Espargo fins a l'any 1345; Spargo després, Sparc fins al 1868 i no apareix la E inicial i una CH final fins al 1901. En algun moment s’assimila la CH com un element identificador de la comunitat jueva, i acaba desapareixent, tant en bona part dels cognoms, com en la toponímia, recordeu Vich, Raurich,...?.  


Les primeres noticies documentals  d'aquesta pairalia des del testament de Miró II Bonfill de l'any 979, el qual comte-bisbe de Besalú en fa cessió al cenobi de Sant Pere de Camprodon: «aloudem meu ... de Sparago, quomodo fuit de Guarino» per dret de conquesta o, més ben dit, de reconquesta, als sarrins.


L'any 1000 Bernat Tallaferro dona al priorat de Santa Maria de Besalú un alou situat a Bianya «in villa que dicunt Sparago».

 

Entre 1206 i 1269 consten Sparg com a monjos i priors de Sant Joan les Fonts.


L'any 1143 figuren Ramon i Sibila com a primers senyors útils en l'acte de definició a l'església de Santa Maria de Ripoll.


Segueixen referències (1332-1343) en capbrevacions amb el monestir de Sant Pere de Camprodon i en l'acte de Concòrdia entre les pairalies Sparg i Cabrafiga ( 1346) sobre un molí d'aigua fontanal.

 https://lagarrotxa.net/indrets/mas-lesparc

Tretze generacions després, Pere Sparg s'esposa amb Caterina Feixas, la filla dels quals, Maria, es maridà l'any 1868 amb Enric Cabrafiga i Lliurella, reunint les dues cases: Esparc i Cabrafiga. L'any 1901 llur filla Margarida es maridà amb Frederic Riera Gustà que aportà la pairalia empordanesa Riera de Bàscara, configurant el patrimoni.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/09/la-casa-riera-al-passeig-den-blay-o-del.html

Malgrat no ho recull mossèn Josep Maria Viñolas Esteva (1966, Salitja, Girona),  a la fitxa de Patrimoni Gencat s’esmenta que  la primitiva imatge de la Mare de Déu de l’Esperança  al nucli de Canya , Sant Joan les Fonts,  es guarda al Mas Esparch.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/11/pregaria-la-mare-de-deu-de-lesperanca.html


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 



Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió de la Marededéu de l’Esperança ,  davant la Altíssim  ,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


No hay comentarios:

Publicar un comentario