sábado, 16 de enero de 2021

MAS DEL NOMDEDÉU. REUS. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

 

El Raul Pastó Ceballos és un  incansable “recuperador” de les imatges – no sempre “galdoses “ del Patrimoni Immoble de Catalunya


Reus, París i Londres, es deia i tenia un punt de raó, rer ponderar irònicament la pretensió dels reusencs que, creuen a ulls clics que  la seva ciutat és molt superior a “altres “.


Els reusencs conten que té origen en la cotització dels anisats, de la qual Reus donava la pauta del mercat, i que París i Londres acceptaven. També es diu del mercat de l'avellana i de l'ametlla.


I afegeixo, en matèria de documentar el patrimoni històric, Reus pot passar i passar, la mà per la cara a bona part de les ciutats, viles i pobles no únicament de Tarragona, sinó de Catalunya.


Algú ho havia de posar blanc, sobre negre, oi?.


http://www.reus.cat/sites/reus/files/cataleg_masos_reus.pdf


Finca existent als plànols de cadastre de 1949, on hi consten: una mas; unes basses; un rentadors; un corral; unes basses; i una era.


L’estat actual del mas, i el de les construccions annexes, és bo. Les imatges no diuen el mateix, oi?.





PEPPHAN – Masia de camp de parets arrebossades i pintades en franges horitzontals. Les parts no pintades deixen veure els maons massissos, i les cantonades de l’edifici es troben reforçades amb grans carreus.

Combina diversos tipus d’obertures segons la planta. A la planta baixa les obertures són per als accessos, amb finestres amples rematades amb arcs rebaixats.


A la planta segona les obertures també són grans en sentit vertical i tenen els brancals i els dintells motllurats.


Finalment a la planta tercera les obertures són petites i de vegades composades en grup.


 Les cobertes són transitables formant terrats, i els seus ampits es formalitzen amb una gelosia.


La masia disposa d’una torre que s’aixeca per sobre de la volumetria general i que està coronada per una cornisa recolzada en mènsules i per un ampit amb una gelosia.


RAA [3490] – Mas del Nomdedeu. Al Burgaret, una masia antiga abans coneguda per mas del Cailà i també més tard, del Ferrater. És entre la riera de la quadra i la carretera de Constantí, per la qual s’hi accedeix, al S del camí de les Puntes.


RAA [843] – Mas del Cailà. Actualment més conegut per mas del Nomdedeu i del Ferrater. Però entre la gent d’edat encaar es fa servir la denominació antiga, gairebé pretèrita.


RAA [1869] – Mas del Ferreter. Un altre nom, modern, del mas del Nomdedeu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario