miércoles, 22 de noviembre de 2023

CAN FIGA &CAN JOANALS. TORRENTÍ. TORRENT. L’EMPORDÀ JUSSÀ

 

No retrataven Can Figa o Can Joanals  per al Fons Estudi de la Masia Catalana,  si sortosament que ho feia Pere Català i Roca (Valls, 1923 - Barcelona, 10 de febrer de 2009), per a Patrimoni Gencat.


El poble de Torrentí, documentat al segle XI, es troba un km al nord del cap del municipi, Torrent, a la comarca de l’Empordanet.

El formen una dotzena de masies escampades, prop del camí que mena al poble de Sant Feliu de Boada, de l'església del qual depèn la de Sant Fèlix de Torrentí, de la que en no trobada dades, ni imatges enlloc, sou pregats de fer-nos-en arribar a l’email castellardiari@gmail.com .

NO consta  - tampoc – a la relació d’Esglésies DEL BAIX EMPORDÀ, que publicava  Josep Maria Marquès Planagumà (Cruïlles, Baix Empordà, 8 d'octubre de 1939 - Girona, Gironès, 8 de novembre de 2007)

https://core.ac.uk/download/pdf/39155335.pdf

 El casal més notable és Can Figa o Can Joanals, del segle XVII, fortificat amb una elegant garita angular, de la que ens diuen a Patrimoni Gencat; Edifici civil amb elements de fortificació o defensa.-

Masia amb teulada de doble vessant, de dues plantes, amb façana principal encarada a llevant centrada per un finestral rectangular decorat amb motlluratges a l'ampit i damunt la llinda; la porta és refeta modernament en haver estat arrencada l'antiga, de mig punt i gran dovellatge. Els extrems superiors d'aquesta façana -angles NE I SE de l'edifici hi havia segles garites defensives de les quals només es conserva sencera la del SE. Es cilíndrica amb coberta cònica, feta amb terrissa excepte el gran basament de pedra acabat amb una mènsula que té un cap esculpit. De l'altra garita queden vestigis del cos cilíndric.

A l'interior destaca al sala major, al pis, amb volta de llunetes; els baixo, originàriament destinats al bestiar i dependències, presenten voltes de pedra morterada.

La construcció és de grans rebles desbastats travats amb morter; carreus angulars.

El veïnat de masies de Torrentí és a un km. Al N. del poble de Torrent. Aquest llogarret ja s'esmenta en un butlla del papa Benet VIII de l'any 1017 en la qual són confirmades les possessions de l'abadia de Sant Esteve de Banyoles, entre d'altre les que tenia "inlocum quem dicunt Torrentilio vel infra ejus termines, in locum quem dicunt Torrrente vel Infra ejus termines".  El mas de Can Figa és actualment més conegut amb el nom, d'origen més recent, de "Can Joanals, essent l'altre popularment molt oblidat.

La porta adovellada, amb un emblema en relleu a la clau, fou venuda i es troba avui muntada en una de les edificacions d'estiueig de la gran finca dita "la Marineda", entre Calella de Palafrugell i LLafranc.

El geògraf Joan Carandell   Pericay (Figueres, Alt Empordà, 1893 — Pals, Baix Empordà, 1937), a l'obra citada escrita l'any 1936 i publicada el 1942, publica un dibuix -fet per ell mateix- amb l'epígraf "Torrentí segle XVII" en el qual s'hi representa la façana d'aquesta masia amb la portada adovellada al seu lloc i els dues garites conservades.

Dades del C.O.A.C Girona:

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=torrent&page=1&pos=4

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=10763

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?

 


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario