martes, 17 de junio de 2014

ERMITA DE L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. ALBOCÀSSER. MAESTRAT SOBIRÀ.

El Joan Serra Saún , em feia arribar unes magnifiques fotografies d’aquesta ermita advocada a l'Arcàngel Sant Miquel dins del terme d'Albocàsser al Maestrat sobiurà.

El traçat de les noves carreteres, va comportar que moltes de les ermites que hom trobava al llarg dels camins romans i medievals que enllaçaven els pobles, quedessin desplaçades, com succeeix amb de l’ermita de Sant Miquel , situada a 6 km d’Albocàsser, però que per accedir-hi cal agafar la CV-130 en direcció a Tirig, i al km 3 cal desviar-se a l’esquerra per una carretera estreta i en condicions no massa acceptables, que ens portaria a Catí, però a 3 km del desviament , tenim a tocar l’ermita, visible de la carretera separada per un camí recte de terra i grava en terreny completament pla; hom defensa que fos l’església del Mas de Brusca per la seva proximitat, tot fa pensar però , que més aviat era una ermita de pelegrinatge com tantes en època medieval.

L'any 1481 el Mestre de Montesa, Lluís Despuig, va donar permís per a la seva construcció, que es devia de completar a la fi del segle XV, pel que sembla en el lloc on ja abans se celebraven festes en honor al sant durant l'època de verem; l’any 1599 va ser profundament reformada per Llàtzer de la Renjosa i Esteve Bèrnia; al llarg dels segles ha esta objectes d’actuacions d’arranjament i/o reforma , i avui llueix resplendida desprès que una recent restauració ha deixat a la vista la seva fàbrica de maçoneria i pedra, fins aleshores amagada sota la pintura blanca.


El temple està situat en una esplanada creuada per un camí o carrerada, i és de factura senzilla, amb coberta de teules a doble vessant, que es perllonga per cobrir un porxo adossat en el seu costat esquerre. Aquest atri, amb suport corregut, té dos amplis arcs, un a la part lateral i un altre frontal al costat de la façana. En ella s'obre la porta d'entrada en arc de mig punt amb dovelles de pedra, una finestreta rectangular sobre ella per il•luminar el cor i, rematant l'hastial, una espadanya molt simple que alberga una campana procedent d'un vaixell, donada el 1979 per un veí de Nules.



L'interior és rectangular, amb unes dimensions de 15 m. de profunditat per 6 d'amplada. La nau està dividida en tres trams per arcs de mig punt que suporten les voltes de creueria, el cor està als als peus, sobre la porta d'entrada.
Una imatge de Sant Miquel Arcàngel, moderna, presideix l'altar major, i en un lateral una reproducció litogràfica del Sant ; fins l’any 1936 presidia un bell retaule pintat l’any 1602, que fou dissortadament destruït ens els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra la II REPÚBLICA ESPANYOLA, i el recolzament que la Jerarquia Catòlica donava a la sublevació.


Explicàvem suara el tema de les ‘ primes catòliques’ que estan documentades pel que fa a la processó del gloriós Sant Miquel Arcangel l'any 1617 consta que en la reunió del ple consell es va dir: "ja sabent que tots els anys s'acostuma pel dia de l'Aparició de Sant Miquel, anar en processó a l'ermita ... i donar la caritat i fermentació es despesa d 'uns quants cabrits (no molts) pels capellans, cantors i consellers "

L’any 1666 el consell va determinar que el dia de la processó del gloriós Sant Miquel “que fessen tot lo despesa acostumat acord s'acostuma cada any prenent del cost del graner de la vila 2 cafissos i mig de blat i donar-los a tots almoina perquè s 'animin a anar a dita processó”. Fa constar que és una almoina voluntària de la vila, com també el de la despesa del recapte als capellans, oficials, cantors i altres.

Actualment els encarregats d'organitzar la festa són els veïns del carrer Sant Miquel i també tots els veïns de les masies de la partida, on queden dissortadament poques masies permanentment habitades, en el passat però, van arribar a estar habitades més d'una trentena. Aquest any 2013 els veïns van elaborar al voltant de 1.200 "primes", amb una singular decoració mitjançant uns peculiars motlles, que fan molt difícil trobar dos "primes" iguals, després de la celebració litúrgica el rector beneeix les " primes", que son repartides a tots els assistents a la pregària.

Atès que centenars de veïns d'Albocàsser es desplacen fins a l'ermita de Sant Miquel, situada a la partida del mateix nom, i per animar a tothom a seguir la tradició de fer el recorregut a peu, l’Ajuntament facilita un tiquet que poden bescanviar per un entrepà i una ampolla d’aigua en arribar a destí.

La banda de música d'Albocàsser acompanya la jornada amb la interpretació de pasdobles i cançons populars. Als voltants de l'ermita és costum que aposten nombroses parades de dolços i fira. Així mateix sota els porxos de l'ermita es pot adquirir beguda fresca. Fins a Sant Miquel acudeixen els habitants de les masies que es van traslladar a viure a Albocàsser i també aquells que resideixen en localitats veïnes com Tírig, Sant Mateu, Catí o les Coves de Vinromà, per la facilitat de desplaçament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario